Az MLSZ is ellenáll a kétévenkénti világbajnokság tervének

A FIFA tervei nem nagyon jöttek be az európai szervezetek vezetőinek.

2021. szeptember 20., 17:46

Szerző:

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) jövő csütörtökön online tárgyalást tart tagszervezetei részvételével a világbajnokságok kétévenkénti megrendezésének sokat vitatott ötletéről. A tervezetet Európában heves ellenkezést váltott ki, Aleksander Ceferin, az európai szövetség (UEFA) elnöke bojkottal fenyegetőzött, és találkozót sürgetett Gianni Infantino FIFA-elnökkel, írja az MTI. A javaslatot megalapozó tanulmány elkészítéséhez májusban a szervezet 211 tagjából 166 támogatását sikerült megnyernie. 

A Magyar Labdarúgó Szövetség honlapján megjelent hétfői közlemény szerint a német, a portugál és a török szövetséghez hasonlóan minden erejével az UEFA-t támogatja az MLSZ a világbajnoki rendezés kérdésében. Mint írják, a labdarúgás elmúlt évtizedeiben a négyévente rendezett kontinensviadalok és a szintén négyévente rendezett világbajnokságok – a páros esztendőkben egymástól kétévente megtartva – évtizedes és megingathatatlan hagyományt jelentenek. 

„Meggyőződésünk, hogy egyedül a jelenlegi forma tudja biztosítani valamennyi kontinens nemzeti válogatottjai számára, hogy a legrangosabb világversenyen bizonyítsák tudásukat, a játékosok és klubjaik, az évtizedek alatt felhalmozott értékek sérelme nélkül” – olvasható a közleményben.

A Magyar Labdarúgó Szövetség szerint a bevételek növelése minden szereplőnek érdeke, de a játékosok testi épsége ennél is fontosabb szempont. Hozzátették: Európában az összes érintett aktív szereplő, a játékosok, klubok, nemzeti szövetségek és az UEFA páratlan egységben, alapos indoklással elutasítják a kétévenkénti vb-rendezésre irányuló javaslatot. A magyar szövetség érthetetlennek és és elfogadhatatlannak nevezte, hogy a FIFA vezető személyei hetek óta teljes közömbösséget mutatnak, teljességgel figyelmen kívül hagyják azok véleményét, akikről a kérdés szól, akik nélkül a verseny nem létezhet.

(Kiemelt kép: Gianni Infantino, a FIFA vezetője a Klubvilágbajnokság előtt Dohában 2021. februárjában. Fotó: Karim Jaafar / AFP)