Erős szavakkal reagált az angol szövetségi kapitány a tőlünk elszenvedett vereségre

Ahogy Gareth Southgate megemészti Anglia több mint 90 éve nem látott legsúlyosabb hazai vereségét, kénytelen lesz szembenézni a történelemkönyvek nem kívánt átírásával, de azt is mérlegelnie kell, hogy a Nemzetek Ligája-kísérlete nem ásta-e el az angol válogatottat, miközben a világbajnokság a láthatáron van.

2022. június 15., 08:09

Szerző:

A skótoktól 1928-ban elszenvedett 5-1-es vereség óta nem kapott ki ennyire hazai pályán Anglia, míg ez mindössze a második hazai vereségük Magyarország ellen, és az első a bűvös magyarok 1953-as 6-3-as Wembley-győzelme óta – írja a BBC.

Ezzel véget ért egy olyan nemzetközi szünet, amelyben Southgate csapata négy mérkőzésen mindössze egyszer szerzett gólt, méghozzá Harry Kane büntetőjével a Németország elleni 1-1-es döntetlen alkalmával, miközben Anglia 2014 óta először maradt négy mérkőzésen győzelem nélkül.

Az angol férfi válogatott történetének második legsikeresebb menedzserének - aki tavaly nyáron világbajnoki elődöntőbe vezette a csapatát, és egy büntetőpárbajon belülre került az Eb megnyeréséhez - szeptemberben mindössze két meccse van arra, hogy újraépítse az önbizalmat, mielőtt csapata Katarba utazik.

„Ez egy fenyegető este” – mondta Southgate. „Nem sok futballmérkőzést veszítettünk el, és amikor ilyen súlyosan veszítesz, különösen otthon, az nagyon fájdalmas”.

„Az elődeimnek is voltak ilyen estéik, gyerekként a kanapéról néztem őket, és játékosként is figyeltem őket, és felismerem ezeket a nehéz időszakokat. De nem lehet csak akkor elöl állni, amikor jól mennek a dolgok, és nem állhatsz fel, amikor nehezen megemészthető tapasztalatok érnek. Ez a futball része, ez az élet része” – fogalmazott az angol szövetségi kapitány.

A korábbi angol védő azonban arra is ki akarta használni ezt az időszakot, hogy a rendszeres kezdő 11-en túl többet tudjon meg a rendelkezésére álló játékosokról, és az eddig négy NL-mérkőzés alatt különböző formációkkal játszott.

„Együttérzek a játékosaimmal, mert különösen a két magyarországi mérkőzésen olyan csapatokat választottam, ahol megpróbáltam kiegyensúlyozottá tenni a csapatot és lehetőséget adni a fiatal játékosoknak, és nem sikerült olyan egyensúlyt kialakítanom, hogy olyan szinten tudjanak teljesíteni, amilyenre szükségük volt ahhoz, hogy meg tudják nyerni ezeket a mérkőzéseket. A játékosok fantasztikusak voltak. Teljesen elkötelezettek voltak ebben az időszakban. Nagyon nehéz időszak volt számukra a sok mérkőzés miatt” – válaszolta az edző.

„A felelősség ezért engem terhel. De az is nehéz volt, hogy minden meccsen a legerősebb csapatot állítsuk ki, így ezt arra használtuk fel, hogy felkészüljünk Katarra. Természetesen egy olyan este, mint a mai, nagyon nehéz, és fontos, hogy ezt levegyem a vállukról, hiszen ez teljes mértékben rajtam múlik” – közölte a meccs után Southgate.

(Kiemelt kép: Gareth Southgate, az angolok szövetségi kapitányának reakciója, amikor Magyarország gólt szerez az UEFA Nemzetek Ligája A csoportjának 3. csoportjában játszott Anglia-Magyarország labdarúgó-mérkőzésen a közép-angliai Wolverhamptonban található Molineux Stadionban 2022. június 14-én. Fotó: Paul ELLIS / AFP)