Ma van a Magyar Parasport Napja

Húszezernél is több magyar sportoló számára fontos a kiemelt támogatás, és az, hogy büszkén tekintsünk rájuk és teljesítményükre a Magyar Parasport Napján.

2023. február 22., 11:29

Szerző:

Több mint 20 ezer fogyatékossággal élő honfitársunk életét teszi teljessé a sport és a versenyzés öröme – írta szerdán a Magyar Parasport Napjának alkalmából Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki biztos Facebook-oldalán.

A Magyar Parasport Napjának dátumválasztása szimbolikus, hiszen 1970. február 22-én alakult meg a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubja, amelyben a fogyatékossággal élők szervezett keretek között sportolhattak – emlékeztetett Nyitrai.

A bejegyzésben közzétett videóban elhangzik: „a kormány fontosnak tartja, hogy mindenki sportolhasson a képességeihez mérten, ezért kiemelten támogatja a parasportszervezeteket”.

A Magyar Parasport Napjának idei nagykövet párosa két klasszis vívó: a kerekesszékes Krajnyák Zsuzsanna, aki tizenkétszeres paralimpiai érmes, világ- és Európa-bajnok, illetve Szatmári András olimpiai bronzérmes, világbajnok kardozó.

(Képünkön: Magyar versenyzők a tokiói paralimpián. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A férfiaknál és a nőknél is győzelemmel folytatta szereplését szerdán a legjobb magyar csapat a budapesti sakkolimpia hetedik fordulójában, így mindkettő megerősítette helyét az élmezőnyben.