Középszerű labdarúgóból világbajnok kapitány lett Joachim Löw

Csak a futball érdekelte, és addig ment, amíg el nem érte, amit akart. 

2021. június 23., 14:37

Szerző:

Rendkívül titokzatos életet él a pályán kívül Joachim Löw. A németek szövetségi kapitányával kapcsolatban a Google-ben arra keresnek rá a legtöbbet, hord-e parókát, meleg-e, szűz-e, de sokszor az átizzadt pólójának okát is firtatják az internetezők. Joachim Löw negyven éven át élt házasságban feleségével, Daniela Löwvel. Öt éve azonban szakítottak, hivatalosan máig is házastársak. Gyermekük nem született, és soha nem akartak örökbe fogadni sem. A német szövetségi kapitányról a legfrissebb információ az, hogy március 9-én bejelentette: 2021-es Európa-bajnokság (Eb) után visszavonul. Utódja Hansi Flick lesz, aki csapatánál, a Bayern Münchennél sikert sikerre halmozott.

A hatvanegy éves Joachim Löw 1960-ban született, a Schwarzwald melletti Schönauban, egy kályhaszerelő negyedik fiaként. Imádott édesapja nagyon fiatalon meghalt. Löw fájdalmában a labdarúgásba menekült. Bár kiváló tanuló volt, nem végzett egyetemet, hanem inkább kereskedelmi középiskolába ment. A hetvenes évek végén, amikor már a Tus Schönau labdarúgója volt, megismerte első feleségét. 1980-ban a VfB Stuttgart csatára lett. A szezon huszonnégy mérkőzése alatt összesen öt gólt rúgott. Későbbi csapatánál, a Karlsruher SC-nél sem sikerült jobb eredményt produkálnia. Itt, mindössze két gólt lőtt. Ezt követően az egyesület másodosztályú csapatához került. 1992-ig svájci csapatoknál futballozott. Egy térdsérülés azonban véget vetett labdarúgói „karrierjének”.

Löwöt még ez sem tántorította el, egy pillanatig sem gondolt arra, hogy polgári szakmájához visszatér. Kizárólag a futball foglalkoztatta. Edzőként folytatta tovább. Annál a svájci FC Winterthurnál kezdett, ahonnan játékosként visszavonult. Ezt követően a VfB Stuttgart másodedzője lett, majd török és osztrák labdarúgócsapatokat irányított. Rájött, remekül tud szervezni, jó menedzseri képességei vannak. Képezte is magát ezeken a területeken. Szerencséjére, amikor 2004-ben a német válogatott három mérkőzés után kiesett az Európa-bajnokságból, Rudi Völler, az akkori szövetségi kapitány lemondott.

Eljött Löw ideje

Általános tanácstalanság lett úrrá a Német Labdarúgó Szövetségen. Gyorsan kinevezték Jürgen Klinsmannt szövetségi kapitánynak, Joachim Löwöt pedig a másodedzőnek. Löw időközben megszerezte a legmagasabb szintű edzői engedélyt, az úgynevezett pro liszenszt a Fußball-Verbandes Mittelrhein in Hennef sportiskolájában. 2006-ban a szövetségi kapitány, Jürgen Klinsmann úgy döntött, nem hosszabbítja meg szerződését. Löw ekkor felért élete csúcspontjára: felkérték, legyen a német válogatott szövetségi kapitánya.

Löw úgy vált szövetségi kapitánnyá, hogy soha életében nem játszott a német válogatott keretében. De nem ő volt az egyetlen ilyen, hiszen két korábbi szövetségi kapitány, Otto Nerz és Erich Ribbeck sem jutott el játékosként a válogatottig. Löwben hatalmas bizonyítási vágy volt. Bár a 2008-as Európa-bajnokságon második lett a német válogatott, miután 1–0-ra kikapott a spanyoloktól, az ambiciózus Löw még ennél is többet akart kihozni a csapatból. A 2010-es világbajnokságon csak a harmadik helyet szerezték meg, 2012-es Eb-n nem jutottak a döntőbe. Löw hatalmas kudarcként élte meg ezeket az eredményeket, nyilvánosan bocsánatot is kért a médiában.

Goalie Joachim Löw

Joachim Löw német futballista gólt lő az Eintracht Frankfurt játékosaként az FC Bayern Münchennek 1981. október 24-én. Fotó: Werek / Picture-Alliance / AFP

A 2014-es dél-amerikai labdarúgó világbajnokságra Löw felszívta magát, stratégiai változtatásokba kezdett. Hiába kritizálták döntései miatt, kiállt mellettük. Jól is tette. A németek szó szerint lealázták a brazilokat a negyeddöntőben, 7–1-re nyertek. Löwék végül a döntőbe focizták magukat. A futballzseniként emlegetett Argentínával álltak szemben. A meccset végül a hosszabbításban szerzett német gól döntötte el. Löw 2014-ben csapatával végre magasba emelhette a világbajnokoknak járó kupát. 2018-ban a német válogatott az Oroszországban rendezett világbajnokságban azonban csoportutolsó lett, addig még sose történt ilyen a német foci történetében. A németek sosem adják fel, nem véletlenül vált szállóigévé a futballista Gary Lineker mondása:

„A foci egyszerű játék, 22 férfi kerget egy labdát 90 percig, majd a végén a németek nyernek.”

A koronavírus miatt 2021-re halasztott labdarúgó Európa-bajnokságon újra bizonyíthatnak. Eddig a franciákkal és a portugálokkal játszottak. Előbbitől kikaptak 1–0-ra, utóbbit pedig 4–2-re verték meg. Szerda este kilenc órakor a „halálcsoportként” is emlegetett F csoport utolsó csapatával, a magyarokkal mérkőznek meg. Egy biztos, ha döntetlent játszanak, vagy győznek, azzal bejutnak a legjobb tizenhat közé.

(Kiemelt kép: Joachim Löw német szövetségi kapitány. Fotó: UEFA / AFP)