Szavazzon! Ön szerint Hámori Lucához hasonlóan Kovács Richárd is megérdemelné a bronzért járó pénzjutalmat?

Ön szerint Kovács Richárd ökölvívó is megérdemelné a bronzért járó pénzjutalmat? 

2024. augusztus 6., 12:30

Szerző:

Amint arról portálunk is beszámolt a Magyar Ökölvívó Szakszövetség bejelentette, hogy annak dacára is megkapja Hámori Luca ökölvívó a bronzért járó pénzjutalmat, hogy csak az ötödik helyen végzett a párizsi olimpián. A szövetség a Facebook-oldalán számolt be erről, a bejegyzségükben pedig kiemelik Kovács Richárdot is, aki szintén ötödik lett, ám esetében extra javadalmazásról nem szólt a poszt. Ezek után Kovács Richárd hangot adott nemtetszésének, sőt érdekében még petíció is indult. Cikkünk végén most ön is szavazhat: Mit gondol, Kovács Richárd ugyanúgy megérdemelné a bronzért járó pénzjutalmat? 

Hámori Luca esete 

Persze nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Hámori Luca utolsó olimpiai csatája óriási visszhangot váltott ki. A történet előzménye ugyanis, hogy az ökölvívó ellenfele az az Iman Helif volt, akit a tavalyi világbajnokságról a nemzetközi sportági szövetség (IBA) kizárt a túl magas tesztoszteronszintje miatt. Umar Kremlov, az IBA elnöke akkor azt mondta, hogy a vizsgálatok szerint a férfiakra jellemző XY kromoszómája van. Helif azonban az olimpián indulhatott, ám miután olasz ellenfele 46 másodperc után feladta a vele való küzdelmet, össztűz alá került. Aggályait a Magyar Olimpiai Szövetség (MOB) is kifejzte, ám mindennek ellenére Hámori Luca és Helif szombaton kora este a szorítóban mérték össze az erejüket. Az összecsapásból Luca került ki vesztesen, így végül az ötödik helyen végzett. A Magyar Ökölvívó Szakszövetség ezt követően jelentette be, hogy Luca megkapja a bronzért járó pénzjutalmat, vagyis így 15 millió forint helyett 31 millió forint jár neki. 

Kovács sérelmezi 

Ezután persze teljes joggal háborodott fel a szintén ötödikként végző Kovács Richárd, aki a közösségi oldalán beszélt a sérelmeiről. Az ökölvívó úgy érzi, a szövetség egy húzással gyakorlatilag semmisé tette az ő bravúrját és ötödik helyezését. A nyíregyháziak 26 éves, kétszeres Európa-bajnoki bronzérmese az idei olimpián a tokiói bronzérmes ausztrál Harry Garside legyőzését követően többségi pontozással kapott ki a háromszoros világbajnok, olimpiai ezüstérmes francia Sofiane Oumiha ellen.

Idén az egész életemet feltettem az olimpiára, arra hogy a nemzetemet képviseljem, és a Magyar Ökölvívó Szakszövetséget, mivel éveken keresztül vittem a hátamon az eredményekkel az itthoni bokszot!

– írta a posztjában, majd hozzátette, az állását is ott hagyta, a gyerekeit hónapokig alig látta, az olimpia előtt pedig márciusban egy Eb bronzzal tért haza. 

Most pedig megkaptam, hogy én CSAK egy meccset nyertem az olimpián, így engem ez nem érint ez a kezdeményezés! (Legyőztem egy olimpiai bronzérmest, hiszen ez itt nálunk mindennapos az ökölvívásban!) Nem érdekel a pénz, sosem érdekelt! De az igazságtalanság igen! Köszönöm Magyarország hogy ti mellettem álltatok és álltok! A pályafutásom folytatásáról tájékoztatni fogok mindenkit!

– fogalmazott a sportoló, aki nem sokkal később az RTL kamerái előtt is megszólalt.  

A Magyar Ökölvívó Szövetség sajnos nem egyenrangúként kezel minket. Van két gyerekem, ha az iskolából haza hoznak mindketten egy négyes érdemjegyet, akkor az egyiket nem fogom elvinni fagyizni, aki nekem kedvesebb, a másiknak meg mondani, hogy „te maradj itthon, mert te csak egy négyest kaptál” 

– mondta. 

(Kiemelt képünkön Kovács Richárd, Fotó: RTL Klub)