Nem érdekel a pénz: Kovács Richárd igazságtalannak érzi a bokszövetség döntését

Kovács Richárd méltatlannak érzi a bokszövetség döntését. 

2024. augusztus 5., 09:57

Szerző:

Ahogyan arról lapunk is beszámolt a Magar Ökölvívó Szakszövetség a minap bejelentette, hogy Hámori Luca hiába végzett csupán az ötödik helyen a párizsi olimpián, mégis megkapja a bronzéremért járó pénzjutalmat. A szövetség közösségi oldalán adott hírt minderről, posztjukban pedig meg is említik a szintén ötödik helyen végzett Kovács Richárdot, azonban arról nem szólt a bejegyzés, hogy a bokszoló is hasonló javadalmazásban részesülne.  

Óriási visszhang 

A történet előzménye, hogy Hámori ellenfele, az afrikai bokszoló indulása óriási visszhangot váltott ki világszerte, mert a tavalyi világbajnokságról a nemzetközi sportági szövetség (IBA) kizárta túl magas tesztoszteronszintje miatt. Umar Kremlov, az IBA elnöke akkor azt mondta, hogy a vizsgálatok szerint a férfiakra jellemző XY kromoszómája van. Helif azonban az olimpián indulhatott, ám miután olasz ellenfele 46 másodperc után feladta a vele való küzdelmet, össztűz alá került. Aggályait a Magyar Olimpiai Szövetség (MOB) is kifejzte, ám mindennek ellenére Hámori Luca és Helif szombaton kora este a szorítóban mérték össze az erejüket. Az összecsapásból Luca került ki vesztesen, így végül az ötödik helyen végzett. A Magyar Ökölvívó Szakszövetség ezt követően jelentette be, hogy Luca mindennek dacára megkapja a bronzért járó pénzjutalmat, vagyis így 15 millió forint helyett 31 millió forint jár neki. 

Megszólalt Kovács Richárd 

A szövetség Facebook-posztban beszélt a döntéséről, a bejegyzsében meg is említették a szintén ötödik helyen végzett Kovács Richárdot, azonban arról nem szóltak, hogy ő is ugyanúgy a bronzért járó javadalmazásban részesülne. Ezek után Kovács Richárd teljes joggal háborodott fel, szintén a közösségi oldalán osztotta meg a gondolatait az üggyel kapcsolatban. Az ökölvívó úgy érzi, a szövetség egy húzással gyakorlatilag semmisé tette az ő bravúrját és ötödik helyezését. A nyíregyháziak 26 éves, kétszeres Európa-bajnoki bronzérmese az idei olimpián a tokiói bronzérmes ausztrál Harry Garside legyőzését követően többségi pontozással kapott ki a háromszoros világbajnok, olimpiai ezüstérmes francia Sofiane Oumiha ellen.

Idén az egész életemet feltettem az olimpiára, arra hogy a nemzetemet képviseljem, és a Magyar Ökölvívó Szakszövetséget, mivel éveken keresztül vittem a hátamon az eredményekkel az itthoni bokszot!

– írta a posztjában, majd hozzátette, az állását is ott hagyta, a gyerekeit hónapokig alig látta, az olimpia előtt pedig márciusban egy Eb bronzzal tért haza. 

Most pedig megkaptam, hogy én CSAK egy meccset nyertem az olimpián, így engem ez nem érint ez a kezdeményezés! (Legyőztem egy olimpiai bronzérmest, hiszen ez itt nálunk mindennapos az ökölvívásban!) Nem érdekel a pénz, sosem érdekelt! De az igazságtalanság igen! Köszönöm Magyarország hogy ti mellettem álltatok és álltok! A pályafutásom folytatásáról tájékoztatni fogok mindenkit!

– fogalmazott a sportoló, akinek az ügyében már petíció is indult, hogy kaphassa meg a bronzért járó pénzjutalmat, ami egyébként a Sztárbox győztese, Molnár Áron is aláírt. 

(Kiemelt képünkön Kovács Richárd (piros) és a győztes francia Sofiane Oumiha a férfi ökölvívók 63,5 kilogrammos súlycsoportjának negyeddöntőjében a 2024-es párizsi nyári olimpián az Észak-párizsi Arénában 2024. augusztus 1-jén, Fotó: MTI/Illyés Tibor)