Nőnek született: megszólalt Hámori Luca ellenfeléről a volt köztársasági elnök

Az egykori köztársasági elnök megvédte Hámori Luca ellenfelét, Iman Helifet. 

2024. augusztus 3., 13:54

Szerző:

Schmitt Pál, volt köztársasági elnök és fideszes politkus megvédte a napokban sokatt támadott algériai bokszolónőt, Iman Helifet, aki ma kora este lép ringbe, a magyar Hámori Luca ellen. Mint ismert és ahogyan arról lapunk is beszámolt a maszkulin külsejű sportolóról tavaly a nemetközi szövetség (IBA) elnöke, Umar Kremlev azt nyilatkozta, hogy a vizsgálatok alapják a férfiakra jellemző XY kromoszómákkal rendelkezik. 

Hatalmas felháborodás 

Az IBA tavaly a női vb-n nem is engedte indulni Helifet, a Nemzetközi Olimpiai Szövetség (NOB) azonban másként döntött. Az ügy a napokban hatalmas felháborodást váltott ki, Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke haladéktalan egyeztetést kezdeményezett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) sportigazgatójával, hogy tisztázzák a helyzetet. Ám mindennek ellenére Hámori Luca ma ringbe lép, korábbi nyilatkozata szerint pedig győzni akar. A maszkulin külsejű sportoló az elmúlt pár napban kapott hideget és meleget egyaránt, most pedig Magyarország egykori köztársasági elnöke, kétszeres olimpiai bajnok párbajtőröző és a Magyar Olimpiai Bizottság tisztetelbeli elnöke, Schmitt Pál vette védelmébe Helifet. 

Nem állok be azok közé, akik mentik az algériai bokszolót, de az útlevelében nőként van bejegyezve, nőnek született 

– mondta Schmitt a Hír TV péntek esti műsorában, amit a Népszava szemlézett. 

A tudományos vizsgálatok – mint a tesztoszteronszint, vagy a fizikai, biológiai, hormonális vizsgálat is – azt igazolja, hogy Imane Helif nőként versenyez. Mivel rengeteg ellenőrzésen megy keresztül, éppen ezért nem merném azt állítani, jogtalanul versenyez, mivel ha így lenne, akkor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) megvédené az esélyegyenlőséget, a fair play legfontosabb alapszabályát

– tette hozzá. 

Ilyen-olyan szempontból folyamatosan ellenőrzik ezt a nőt, és nincs olyan jogi kitétel, hogy őt ne lehessen nőnek tekinteni (…) a fair play szabályai szerint (…) itt most nincs mit tenni

– magyarázta Schmitt Pál. 

Nem fair 

Az IBA persze valószínűleg érzi, hogy Helif szereplése nem fair, így Angela Carini számára, aki 46 másodperc alatt veszített a bokszolónő ellen, folyósítani fogják az olimpiai bajnokoknak járó 50 000 dollár pénzjutalmat, írja az Origo. Ez pedig azt is jelenti, hogy amennyiben Hámori Luca ma kikap, úgy ő is megkaphatja ezt az összeget. Hámori Luca egyébként a tervek szerint 17.22-kor lép szorítóba a 66 kilogrammos női ökölvívók negyeddöntőjében.

(Kiemelt képünkön Hámori Luca, Fotó: MOHD RASFAN / AFP)