Hámori Luca a vereség ellenére is megkapja a bronzért járó pénzjutalmat

Bár Hámori Luca kikapott a negyeddöntőben, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség mégis úgy tekint rá, mint érmet szerző versenyzőre. 

2024. augusztus 4., 13:03

Szerző:

Mint ismert és ahogyan arról lapunk is beszámolt Hámori Luca vereséget szenvedett a negyeddöntőben a szereplésével botrányt kavaró algériai Iman Heliftől. Ezzel a magyar ökölvívó az ötödik helyet szerezte meg. Hámori Lucát a kiváló szereplését a Magyar Ökölvívó Szakszövetség most külön jutalmazza.

Óriási visszhang 

A történet előzménye, hogy Hámori ellenfele, az afrikai bokszoló indulása óriási visszhangot váltott ki világszerte, mert a tavalyi világbajnokságról a nemzetközi sportági szövetség (IBA) kizárta túl magas tesztoszteronszintje miatt. Umar Kremlov, az IBA elnöke akkor azt mondta, hogy a vizsgálatok szerint a férfiakra jellemző XY kromoszómája van. Helif azonban az olimpián indulhatott, ám miután olasz ellenfele 46 másodperc után feladta a vele való küzdelmet, össztűz alá került. Aggályait a Magyar Olimpiai Szövetség (MOB) is kifejzte, ám mindennek ellenére Hámori Luca és Helif szombaton kora este a szorítóban mérték össze az erejüket. 

Külön jutalom

A magyar lány végig hősiesen küzdött, ám egyhangú pontozással alulmaradt ellenfelével szemben. Hámori ezzel ötödik helyen végzett az párizsi olimpián, most pedig a Magyar Ökölvívó Szakszövetség úgy döntött külön megjutalmazza. A Szakszövetség a közösségi oldalán jelentette mindezt be, posztjukban azt írták: 

Mint ismert a XXXIII. nyári olimpián a magyar ökölvívó csapat két, olimpiai pontszerző 5. helyet szerzett Párizsban, mellyel az elmúlt 12 év legsikeresebb ötkarikás szereplését érte el. A Magyar Ökölvívó Szakszövetség Ügyvivő Testületének tagja, Berkó Lajos a helyszínen izgulta végig versenyzőink olimpiai menetelését. Elmondása szerint elismerés és gratuláció jár a versenyzőknek, Akilov Pylypnek, és a két pontszerzőnek, Kovács Richárdnak és Hámori Lucának, illetve az edzői stábnak, Hamid Tangrinbergenov szövetségi kapitánynak, Nagy Lajos és Varsányi Áron edzőknek és Papp Róbert erőnléti edzőnek. Berkó Lajos tájékoztatása szerint a Magyar Ökölvívó Szakszövetség Hámori Luca pontszerzéséért járó pénzjutalmát kiegészíti a bronzéremért járó összegre! A MÖSZ ezúton is szívből gratulál a magyar csapatnak, kiemelten a két pontszerző versenyzőnek, bízva abban, hogy a párizsi sikerek jó alapot adnak a sikeres folytatásra

– olvasható a bejegyzésben. 

Megszólalt Hámori Luca 

A vereség után egyébként megszólalt Hámori Luca, aki elmondta, úgy érzi minden félelmét és kétségét el tudta hagyni, mielőtt belépett a ringbe. 

Tudtam saját magamat hozni, azt, amit megbeszéltünk az edzőkkel. A háromszor három percet tudtam folyamatosan élvezni és egy pillanatig sem vagyok csalódott, mert mindent megtettem és egészen idáig eljutottam

– magyarázta, továbbá hozzátette az elmúlt pár nap nehéz volt neki és tudja, az ellenfele számára is.  A 23 éves versenyző azt is elmondta, hogy tisztelettel, sportszerűen állt riválisához, ahogy érzése szerint Helif is így állt hozzá és nem is tud rá semmi rosszat mondani.

Szerettem volna megmutatni, hogy én tisztelettel vagyok felé és egy rossz gondolatom sincsen felé, hiszen erről az egészről nem ő tehet

– mondta Hámori. 

(Kiemelt képünkön Hámori Anna Luca (kék) és a győztes algériai Imane Khelif a női ökölvívók 66 kilogrammos súlycsoportja negyeddöntőjének végén a 2024-es párizsi nyári olimpián az Észak-párizsi Arénában 2024. augusztus 3-án, Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)