Kelet-európai ellenfeleket kapott a magyar válogatott

Csupa kelet-európai ellenfelet kapott a magyar labdarúgó-válogatott a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőcsoportjainak vasárnapi sorsolásán.

2022. október 9., 13:06

Szerző:

Marco Rossi szövetségi kapitány együttesét a Nemzetek Ligájában elért sikeres szereplésének köszönhetően a legerősebb kalapból húzták ki a frankfurti eseményen, majd ellenfélül a szerb, a montenegrói, a bolgár és a litván együttest kapta a G csoportba.

A selejtezősorozatban jövő márciusban, júniusban, szeptemberben, októberben és novemberben is dupla fordulót rendeznek. Mivel a magyarok ötcsapatos csoportba kerültek, így tíz forduló során kétszer szabadnaposak lesznek. Németország házigazdaként biztos résztvevő, így nem vesz részt a selejtezőben, Oroszországot pedig kizárták, ezáltal 53 válogatott lesz érdekelt a kvalifikációban. A tíz selejtezőcsoport mindegyikéből az első kettő jut ki a 24 csapatos kontinensviadalra. A maradék három helyért 12 csapat küzdhet meg a pótselejtezőkön, melyben - a Nemzetek Ligájában kivívott nyolcadik helynek köszönhetően - szinte biztosan szerepelhetne a magyar válogatott, amennyiben nem jár sikerrel a hagyományos selejtezőkön. Az A, B és C divízió "pótvizsgára szoruló" csapatainak ugyanis egyaránt négy-négy hely jár. Ez azt jelenti, hogy a magyarok sikertelen selejtezősorozat esetén csak akkor nem javíthatnak a pótselejtezőn, ha a Nemzetek Ligájában előtte végző hét együttesből - a holland, a horvát, a spanyol, az olasz, a dán, a portugál és a belga - legalább négy lemaradna az Eb-részvételt jelentő első két helyről a saját selejtezőcsoportjában.

 A németországi Eb-t 2024-ben június 14. és július 14. között rendezik.

    A 2024-es labdarúgó Európa-bajnok selejtezőinek csoportbeosztása:

 A csoport:
Spanyolország, Skócia, Norvégia, Georgia, Ciprus
    B csoport:
Hollandia, Franciaország, Írország, Görögország, Gibraltár
    C csoport:
Olaszország, Anglia, Ukrajna, Észak-Macedónia, Málta
    D csoport:
Horvátország, Wales, Örményország, Törökország, Lettország
    E csoport:
Lengyelország, Csehország, Albánia, Feröer-szigetek, Moldova
    F csoport:
Belgium, Ausztria, Svédország, Azerbajdzsán, Észtország
    G csoport:
MAGYARORSZÁG, Szerbia, Montenegró, Bulgária, Litvánia
    H csoport:
Dánia, Finnország, Szlovénia, Kazahsztán, Észak-Írország, San Marino
    I csoport:
Svájc, Izrael, Románia, Koszovó, Fehéroroszország, Andorra
    J csoport:
Portugália, Bosznia-Hercegovina, Izland, Luxemburg, Szlovákia, Liechtenstein

(Kiemelt kép: A magyar válogatott a labdarúgó Nemzetek Ligája A divíziója 3. csoportjában játszott Magyarország - Olaszország mérkőzés előtt a Puskás Arénában 2022. szeptember 26-án. Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Lionel Messi, az argentin labdarúgó-válogatott csapatkapitánya megkönnyebbülten értékelt a mexikóiak felett aratott győzelem után, kiemelve, hogy ismét csak rajtuk múlik, továbbjutnak-e csoportjukból a katari labdarúgó-világbajnokságon.

2022. november 26., 17:31

Dévay Márk a triatlonosok világbajnoki sorozatát lezáró szombati döntő versenyen, Abu-Dzabiban bizonyult a legjobb magyarnak, míg honfitársai közül Bicsák Bence végzett a pontversenyben a legelőkelőbb pozícióban, a 13. helyen.