Hetedik lett a női tőrválogatott, Mohamed Aida jobb eredményben bízott

Mohamed Aida hetedik olimpiáján is pástra lépett.

2021. július 29., 10:53

Szerző:

A magyar női tőrválogatott megnyerte utolsó mérkőzését, ezzel a hetedik helyen végzett a fegyvernem csütörtöki csapatversenyében a tokiói olimpián. Mohamed Aida is pástra lépett, így hetedik ötkarikás szereplésével magyar rekorderré lépett elő – írja az MTI.

A Kreiss Fanni, Kondricz Kata, Pásztor Flóra, Mohamed összeállítású együttes az olaszoktól és a kanadaiaktól elszenvedett vereség után a helyosztón 45–28-ra legyőzte az egyiptomiakat, és az afrikai gárdát megelőzve zárt a nyolccsapatos mezőnyben. Kezdésként Kondricz 5–3-ra kikapott Nora Mohamedtől, hamarosan azonban már a magyaroknál volt az előny, köszönhetően Pásztor és Kreiss Jara Elsarkavi, illetve Noha Hani elleni győzelmének. Az első kör után 15–11, a másodikat követően pedig – amelyben az egyiptomiak becserélték Marjam Elzohejrit – 30–18 volt az állás. A harmadik kört a magyar csereember, a Kreiss helyére beállt Mohamed Aida kezdte Elsarkavi ellen, 5–5-öt vívott, majd Kondricz és Pásztor egy-egy sikeres asszójával fejeződött be a küzdelem. 

Tokió 2020 - Vívás
Mohamed Aida, Kreiss Fanni, Pásztor Flóra és Kondricz Katalin (b-j) a női tőrözők csapatversenyének negyeddöntője előtt a 2020-as tokiói nyári olimpián a Makuhari Rendezvényközpontban, 2021. július 29-én. Fotó: Illyés Tibor / MTI

„Csalódott vagyok, mert úgy gondolom, hogy ebben a csapatban több volt. Bíztam egy szebb helyezésben” – mondta Mohamed Aida a párharc után. A rekorderré vált olimpikon szerint az olaszok ellen nagyon jól küzdöttek csapattársai, a Kanada elleni mérkőzés azonban csalódás volt a számára. Mohamed Aidának egyébként egyetlen asszóra volt lehetősége az egyiptomiak ellen.

Az UTE tőrözője azt mondta, ha választani kell, biztosan nem ez lesz a kedvenc olimpiája, részben a koronavírus-helyzet és az ebből fakadó nehézkes, korlátok közé szorított felkészülés miatt. Az 1993-ban világbajnoki második, 2007-ben csapatban Európa-bajnok 45 éves Mohamed Aida – aki a tokiói megnyitón Cseh Lászlóval együtt a magyar zászlót vitte – legjobb olimpiai eredménye a 2004-es egyéni és az 1996-os, valamint 2008-as csapat negyedik hely.

(Kiemelt kép: Pásztor Flóra (b) és a kanadai Alanna Goldie a női tőrözők csapatversenyében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Makuhari Rendezvényközpontban, 2021. július 29-én. Fotó: Fabrice Coffrini / AFP)