Darts vb: angol lesz a világbajnok és Luke lesz a neve

Szerda este a világbajnokság két messze legjobban teljesítő játékosa csap össze a Professional Darts Corporation világbajnoki címéért a londoni Alexandra Palace színpadán.

2024. január 3., 00:27

Szerző:

A címben szereplő prófécia valójában egyszerű tényközlés, a 2024-es PDC darts világbajnokság döntőjét ugyanis a 16 éves angol Luke Littler vívhatja majd a hozzá képest nagy öregnek számító, 29 éves honfitársa, Luke Humphries ellen. További hasonlóság, hogy mindketten voltak ifjúsági világbajnokok, Humphries 2019-ben, Littler pedig tavaly.

A kedd esti elődöntőkben először Littlert szólították táblához a 2018-as világbajnok Rob Cross ellen. Az angol tini, aki a világbajnokság alatt vált a végső győzelemre is esélyes játékossá (nem úgy, mint Humphries, aki fantasztikus szezonjának köszönhetően favoritként érkezett a tornára), kicsit elfogódottan kezdett, az első szettet így Cross nyerte meg, de aztán már esélye sem volt a villanyszerelőből Phil Taylor legyőzéséig jutó világbajnoknak, Littler 18 tökéletes kört dobva (Crossnak tíz jutott), 106,06-ös átlaggal és 46,81 százalékos kiszállóval simán jutott a döntőbe. Crossnak sem kell szégyenkeznie: 102,77-es átlaga és 41,67 százalékos kiszállózása bárki ellen elég lett volna, kivéve Littlert és…

...és természetesen Luke Humphriest. Cool Hand Luke. Bár három idén megnyert major tornája után abszolút esélyesként érkezett a világbajnokságra, az elején csetlett-botlott kissé, de mostanra egészen belejött, ezt mutatja 14 tökéletes köre, 108,74-es átlaga és 60 százalékos kiszállózása. Ráadásul még a big fish, azaz a 170-es kiszálló is összejött neki, amit eddig ezen a vb-n öten dobtak meg előtte. Ezzel a teljesítménnyel egyetlen szettet sem engedett át annak a Scott Williamsnek, aki tegnap a sportág egyik legnagyobb sztárját, Michael van Gerwent győzte le a negyeddöntőben. Luke Humphries döntőbe jutása pedig azt is jelenti, hogy a hivatalosan a vb után megjelenő világranglistán is átveszi a vezetést.

A döntő szerdán este, magyar idő szerint negyed tízkor kezdődik az Ally Pallyben.

 

PDC darts világbajnokság, elődöntő:

Luke Littler (angol)–Rob Cross (angol, 8. kiemelt) 6-2
Luke Humphries (angol, 3.)–Scott Williams (angol) 6-0

(Képünkön Luke Humphries dob a táblára a 2022-es dortmundi Darts Európa-bajnokságon. Fotó: Christopher Neundorf/dpa via AFP)

2024. március 30., 10:47

Meghalt Juhász Péter, az Újpest legendája, hétszeres magyar bajnok futballista.