Keserves küzdelemben sikerült a továbbjutás

A magyar labdarúgó-válogatott biztosan ott lesz a jövő évi Európa-bajnokságon, mivel a 97. percben esett öngólnak köszönhetően 2-2-es döntetlent játszott a bolgár csapattal a szófiai selejtezőn.

2023. november 16., 20:11

Szerző:

A hosszabbításban, a 97. percben egyenlített a magyar csapat a csütörtöki zárt kapuk mögött játszott selejtező mérkőzésen Szófiában, így a végeredmény 2-2 lett.

Marco Rossi szövetségi kapitány együttese már a 10. percben vezetést szerzett Ádám Martin fejesével, de a hazaiak váratlanul egyenlítettek Szpasz Delev találatával. A bolgárok Valentin Antov kiállítása miatt emberhátrányban vonultak a szünetre. A folytatásban Kerkez Milos is piros lapot kapott, Kiril Deszpodov 11-esével pedig a hajrában már a bolgárok voltak előnyben.

Mindent beleadott a magyar válogatott, habár sem a beadások, sem Szoboszlai Dominik szabadrúgásai nem akartak bejutni a kapuba. Végül a hosszabbítás utolsó perce hozta össze a sikert, Szoboszlai beívelésénél Petkov a saját kapusát megelőzve bólintott a hálóba. Ezzel a találattal jutott ki a magyar válogatott az Eb-re.

A tizenegy találkozó óta veretlen csapat a döntetlennel hét pontra növelte előnyét a harmadik Montenegróval szemben, de csoportelsősége még nem dőlt el, mert a szabadnapos szerbek két ponttal vannak lemaradva.

A magyarok vasárnap 15 órától a montenegrói válogatottat fogadják a Puskás Arénában a selejtezőcsoport utolsó fordulójában.

„Ahogy megkaptam a labdát a hajrában, egyből a négy évvel ezelőtti, Izland elleni meccs jutott eszembe. Nagyrészt majdnem ugyanúgy csináltam, csak az akció vége nem ugyanaz lett" – emlékezett vissza az M4 Sport kamerája előtt a legutóbbi Eb-kijutásra Szoboszlai, aki ezúttal nem tudott betalálni.

Szoboszlai Dominik csapatkapitány a meccs után azt mondta, ha őszintén kéne beszélnie erről a mérkőzésről, nem biztos, hogy jól jönne ki belőle, így inkább csak örül annak, hogy egyenes ágon kijutottak a kontinenstornára.

„Attól függetlenül sem csak egy pontot akartunk szerezni, hogy az elég volt. Büszke vagyok a csapatra, hogy végig küzdött, de magunknak tettük nehézzé ezt a meccset" – mondta Szoboszlai, kiemelve, hogy az utolsó meccs eredményétől függetlenül kivívták a részvételi jogot. „Remélem, legalább mindenki izgult. Büszke vagyok a srácokra, akikben mindig 120 százalékig bízom" – zárta a Liverpool idegenlégiósa.

 (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Ádám Martin úgy fogalmazott, a meccs elején nagyon fontos volt a gól, amely egy Szoboszlai Dominikkal megbeszélt figura eredményeként született.
„A végén izgulnunk kellett, mert elég fordulatos volt a meccs. A kiállítás után fordult a kocka, előtte nem volt problémánk, uraltuk a játékot, de rúgnunk kellett volna még egy gólt" – nyilatkozta.

A dél-koreai Ulszan Hyundai csatára szerint a szófiai találkozó - amelyen nem lehettek nézők - elejének rideg edzőmeccs jellege volt, de aztán belerázódtak és alkalmazkodtak a körülményekhez. Ádám leszögezte, az évek óta végzett munka megtérült, nem maradt elismerés nélkül, és ezúttal mellettük állt a szerencse is. „Nagyon örülök, hogy itt vagyok és tagja lehetek ennek a csapatnak" – közölte.

Végül úgy fogalmazott, most alaposan megünneplik a kijutást, de péntektől már készülnek a vasárnapi, Montenegró elleni találkozóra, mert a válogatottban nincs olyan, hogy nem fontos meccs.

„Igazi őrült meccs volt, egy dráma, amiből szerencsére mi jöttünk ki jobban. A karrierem során nagyon ritkán léptem pályára a születésnapomon, de amikor így volt, akkor sosem kaptunk ki. Azt gondoltam, ez egy olyan jel, ami arra utal, hogy ma összejön a kijutás. Kicsit megnehezítettük a dolgunkat, nem kezeltük helyesen a mérkőzést, feszültek voltunk, de meg akartuk szerezni ezt a pontot" – értékelt az M4 Sport kamerái előtt Dibusz Dénes, a 33 esztendős FTC-kapus.

(Kiemelt kép: Nikolay DOYCHINOV / AFP)