Az atlétikai világszövetség nem engedi vissza az orosz és fehérorosz sportolókat

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ajánlása ellenére sem engedi vissza az orosz és fehérorosz sportolókat a versenyeire.

2023. március 29., 14:41

Szerző:

„A WA álláspontja nem változott” – utalt arra szerdán a világszervezet, hogy a tanács a múlt héten eldöntötte, az Ukrajna elleni háború miatt a két ország atlétái nem indulhatnak WA-eseményeken.

A közlemény kiemelte, a NOB kedden közzétett ajánlásában azt javasolta, hogy – semlegesként – engedjék vissza az orosz és fehérorosz sportolókat a nemzetközi versenyekre, a végső döntést ugyanakkor a sportágak nemzetközi szövetségeire bízta.

A WA hozzátette, az Európai Atlétikai Szövetség ugyancsak az oroszok és fehéroroszok kizárásáról határozott.

Az orosz és fehérorosz sportolók – a legtöbb sportágban – azóta nem szerepelhetnek a nemzetközi porondon, hogy Oroszország Fehéroroszország támogatásával tavaly februárban háborút indított Ukrajna ellen.

(Kiemelt kép: Vdovin Andrej, az Orosz Paralimpiai Bizottság tagja egy elektromos táblával pózol, amely a 400 méteres T37-es férfi 49.34-es világcsúcsot mutatja a tokiói Shinjyuku Ward Nemzeti Stadionjában 2021. szeptember 1-én. Fotó: Masahiro Sugimoto/The Yomiuri Shimbun via AFP)