Elkezdődött a jegyértékesítés a jövő évi budapesti atlétikai világbajnokságra

Elkezdődött a jegyértékesítés a jövő évi budapesti atlétikai világbajnokságra. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, a szervezőbizottság irányító testületének tagja a hétfői sajtótájékoztatón kiemelte, soha akkora sporteseményt nem rendezett még Magyarország, mint ami az atlétikai vb lesz. Hozzátette, a vb vonzerejét jól mutatja, hogy az előzetes jegyértékesítés során a nemzetközi szövetség becsléséhez képest ötszörös volt az érdeklődés.

2022. december 12., 15:55

Szerző:

Hangsúlyozta a vb nemzetgazdasági jelentőségét, hiszen a labdarúgó-világbajnokság és az olimpia után az atlétikai vb a harmadik legnagyobb sportesemény. Turisztikai szempontból százezres külföldi látogatói létszámmal lehet számolni – fogalmazott a kormányszóvivő.

„Napjainkban felértékelődik a béke és a biztonság kérdése, ezért megmutathatjuk a világnak, hogy Budapest milyen biztonságos hely Európa szívében” 

– mondta. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, a vb kormánybiztosa arra hívta fel a figyelmet, hogy 250 nap van hátra a vb-ig, amely várhatóan nemcsak Magyarországon, hanem a világon is a legfontosabb sportesemény lesz 2023-ban.

A szlogen: láss csodát!

Világszerte egymilliárd emberhez juthatnak el a vb hírei, 2000 sportolót és 3000 újságírót látunk majd vendégül – hangsúlyozta az államtitkár, aki a sajtótájékoztató végén stílusosan egy rajtpisztoly elsütésével adta meg a jelet a jegyértékesítés elindításához. Németh Balázs, a Budapest 2023 Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott, szuperhősök csodálatos teljesítményét láthatják majd a magyar szurkolók jövő augusztusban – közülük Armand Duplantis világcsúcstartó rúdugró üzenetét le is játszották a sajtótájékoztatón. Erre utal a vb szlogenje is: Láss csodát!

A jegyekről elmondta, a kilencnapos esemény 14 programjára összesen 400 ezer belépő kapható. A délelőtti versenyekre egységesen 3000 forintba kerülnek a jegyek, hétköznap az esti programokra már 6900, a hétvégére pedig 8900 forinttól lehet jegyet venni. A három bérlettípusból a nyitó hétvégére szóló már 21 400 forinttól elérhető. A diákok és nyugdíjasok kedvezményes áron juthatnak a belépőkhöz, akárcsak a családok.

Hozzátette, elindult a hetkoznapihos.hu internetes oldal, és azok, akik az ezen található kihívásokat teljesítik, féláron vehetnek jegyet a vb-re.

Hat utcai versenyt is rendeznek Budapest legszebb városrészein, ezek ingyenesen megtekinthetők, a maraton rajtja és célja a Hősök terén lesz. Baji Balázs vb-bronzérmes gátfutó, a szervezőbizottság tagja arról beszélt, kikre kell majd a várhatóan minden idők legnagyobb létszámú magyar csapatából figyelni. Az Eb-ezüstérmes Halász Bence például éppen augusztus 20-án bizonyíthat ismét a kalapácsvetés döntőjében, ezen a napon rendezik a férfi 100 méter fináléját is.

Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke emlékeztetett, hogy a magyar kormány támogatásával 2018 decemberében nyerte el a vb rendezés jogát Budapest. Kiemelte, az idei az elmúlt tíz esztendő legeredményesebb éve volt atlétikában, mind a felnőtteket, mind a korosztályos világversenyeket figyelembe véve, így jövőre szép hazai szereplés várható. Az első közép-európai szabadtéri világbajnokságra 2023. augusztus 19. és 27. között kerül sor az új Nemzeti Atlétikai Központban.

(Kiemelt képünk: Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságra történő jegyértékesítés megkezdését bejelentő sajtótájékoztatón az Ensana Thermal Margitsziget Health Spa Hotelben 2022. december 12-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Tudvalevő, hogy a pedagógusok munkája nagyban befolyásolja a gyerekek sport iránti elköteleződését, hiszen legtöbbször ők szerettetik meg a mozgást velük. A Magyar Diáksport Szövetség kezdeményezésére ezért kiválasztották azokat a testnevelő tanárokat, akik többek között ennek a kritériumnak is megfeleltek.