Angliának jó előjel az afrikai ellenfél

Anglia nemzetközi tornán még veretlen afrikai ellenféllel szemben, de Szenegál mutatója sem rossz európai riválisok ellen a két együttes nyolcaddöntős találkozója előtt, amelyre a katari labdarúgó-világbajnokság vasárnapi játéknapján kerül majd sor.

2022. december 3., 14:47

Szerző:

Anglia legjobbjai már 20-szor mérkőztek meg különböző tornákon afrikai válogatottal – bár Szenegállal még egyszer sem –, ezeken 14 győzelem mellett 6 alkalommal játszottak döntetlent. Vb-ken 4 győzelem és 3 döntetlen a mutatójuk, ezek egyike volt csupán egyenes kieséses szakaszban rendezett összecsapás, 1990-ben hosszabbításban kerekedtek végül 3-2-re Kamerun fölé.

Legutóbb idén márciusban találkoztak afrikai csapattal, a Wembleyben 3-0-ra legyőzték Elefántcsontpartot. Gólszerzőik közül csak Raheem Sterling van ott a vb-n, Ollie Watkins és Tyrone Mings nem került a katari keretbe.

Ami Szenegál statisztikai mutatóit illeti, a közelmúltat tekintve nem remekelt ugyan európai riválissal szemben (1 győzelem, 2 döntetlen és 3 vereség), az első hét meccsén viszont kimondottan jól szerepelt (4 győzelem, 1 döntetlen és 2 vereség). Sikereik között szerepel a 2002-es vb nyitómérkőzése, amelyen az éppen vb és Európa-bajnoki címvédő franciákat múlták felül 1-0-ra.

Az angolok Katarban veretlenül tudták le a csoportkört, kezdésnek a visszafogott és önmagát messze alul múlt Iránt győzték le 6-2-re, majd az Egyesült Államokkal játszottak gól nélküli döntetlent, Wales ellen pedig 3-0-ra nyertek.

Az elsőszámú klasszisát, Sadio Manét sérülés miatt a vb-n nélkülöző Szenegál első meccsén 2-0-ra kikapott Hollandiától - a 84. percig 0-0 volt az állás –, majd a csoportkörös folytatásban a házigazda katari csapatot 3-1-re, Ecuadort 2-1-re múlta felül.

Anglia az egyetlen válogatott a katari tornán, amelynek játékosai még egyetlen sárga vagy piros lapos figyelmeztetésben sem részesültek – Szenegál hat sárgánál tart –, erre ezt megelőzően a magyar együttes volt képes 1986-ban, amikor legutóbbi szereplése során a csoportkör után búcsúzott. Az angolok legutóbbi öt vb-gólját manchesteri játékos szerezte, a City képviseletében Phil Foden és Jack Grealish egyaránt egyszer volt eredményes, a Unitedből Marcus Rashford háromszor.

John Stones az angol védelem tengelyében mindhárom csoportmeccset végigjátszotta. A Manchester City játékosa a nyolcaddöntő előtt arról beszélt, mi jelenti számukra a legnagyobb motivációt.

„Mindig nehéz, ha olyan nagy csapatokat, ezekben pedig olyan nagy játékosokat láthatunk, akik végül nem érik el a vágyott sikert, nem felelnek meg honfitársaik, vagy éppen saját maguk elvárásainak. Mi soha nem akarunk ebbe a kategóriába tartozni! Ez egy óriási motivációs emlékeztető a számunkra, hogy soha ne akarjunk természetesnek venni semmit” – nyilatkozta.

Aliou Cissé, a szenegáli válogatott szövetségi kapitánya közel sem bonyolította ennyire túl a kérdést.

„Ez már a kieséses szakasz: ha nyersz, itt maradhatsz, ha kikapsz, akkor mész haza. Nem kell a dolgokat túlgondolni, minden csapat egyforma szintet képvisel. A miénk kellő tapasztalattal bír, hiszen sok mindenen ment már keresztül együtt. Játékosaink pedig tudják, miként kell felkészülniük egy ilyen rangos torna ilyen téttel bíró mérkőzésre” –  nyilatkozta.

Nyolcaddöntő:
Anglia-Szenegál, al-Hor 20.00
A várható kezdőcsapatok:
Anglia:
-------
Jordan Pickford - Kyle Walker, John Stones, Harry Maguire, Luke Shaw - Declan Rice, Jordan Henderson, Jude Bellingham - Marcus Rashford, Harry Kane, Phil Foden en
Szenegál:
---------
Édouard Mendy - Youssouf Sabaly, Kalidou Koulibaly, Abdou Diallo, Ismail Jakobs - Pape Gueye, Nampalys Mendy, Pathé Ciss - Iliman Ndiaye, Boulaye Dia, Pape Matar Sarr

(Marcus Rashford gólját ünneplik az angol játékosok a 2022-es labdarúgó-világbajnokság Wales és Anglia mérkőzésén. 2022. november 29-én. Fotó: Anadolu Ügynökség/AFP)