Anglia könnyedén verte Walest, csoportelsőként jutott tovább

Anglia könnyed játékkal verte Walest, amely így csoportutolsóként végzett. Az Egyesült Államok nagy csatában, egy góllal verte Iránt, ezzel másodikként jutott tovább a csoportjából. Ezzel az is eldőlt, hogy szombaton Hollandia az Egyesült Államokkal, míg vasárnap Szenegál Angliával találkozik a negyeddöntőbe kerülésért.

2022. november 29., 22:06

Szerző:

Az angol válogatott könnyed, háromgólos győzelmet aratott a walesi csapat felett a katari labdarúgó-világbajnokság keddi napján, így elsőként jutott tovább a B csoportból, míg riválisa utolsóként búcsúzott.

Nem volt sok momentuma Walesnek

Noha a háromoroszlános gárda volt biztonságos helyzetben a továbbjutást illetően, mégis hatalmas mezőnyfölényben futballozott. A győzelmi kényszerben lévő walesi gárda szinte csak másodpercekre volt képes megtartani labdát, így el sem jutott a rivális kapujáig. A szünet előtt fokozódott az angol nyomás, de a négy éve elődöntős, tavaly Eb-döntős alakulat nem tudott vezetést szerezni.

A második félidő ott folytatódott, ahol az első abbamaradt, csak idő kérdése volt az angol gól megszületése, amire alig öt perc kellett várni a folytatásban, ráadásul két perccel később Foden végleg eldöntötte a három pont és a továbbjutás sorsát. A hitehagyott walesi együttes a kiesésbe beletörődve futballozott a szigetországi rangadón, az angolok kedvükre dolgozták ki az újabb és újabb helyzeteket, melyek közül Rashford használt ki egyet. A kialakult háromgólos különbség még a walesi válogatottra nézve volt hízelgő.

B csoport, 3. (utolsó) forduló:
Wales-Anglia 0-3 (0-0)
----------------------
al-Rajjan, Ahmad bin Ali Stadion, 44 297 néző, v.: Slavko Vincic (szerb)
gólszerzők: Rashford (50., 68.), Foden (52.)
sárga lap: James (29.), Ramsey (61.)

Óriási és pikáns csata Irán és az Egyesült Államok között

A két ország közötti feszült politikai helyzet ellenére a játékosok a himnuszok után barátságosan pacsiztak egymással, és az első félidőben végig sportszerűen futballoztak.

A nyitó játékrészben szinte végig az amerikai gárda irányított, komoly labdabirtoklási fölényben játszott, ugyanakkor helyzetekig sokáig nem tudott eljutni az irániak rendkívül fegyelmezett és jól záró védekezése miatt. A félidő hajrájában aztán egy szép támadás végén megszerezték a vezetést az amerikaiak, így előnnyel mehettek pihenni.

A folytatásban Irán igyekezett bátrabban, nyíltabban futballozni, ám a második félidő első felében is az amerikaiak voltak meggyőzőbbek. Az idő múlásával Gregg Berhalter tanítványai fáradni látszottak, teljesen átengedték a területet riválisuknak, akik többször közel kerültek az egyenlítéshez, ám minden helyzetüket kihagyták, az utolsó pillanatokban pedig hiába reklamáltak büntetőt, így 1-0-ra kikaptak és búcsúztak a vb-től.

Ezzel az is eldőlt, hogy szombaton Hollandia az Egyesült Államokkal, míg vasárnap Szenegál Angliával találkozik a negyeddöntőbe kerülésért.

  A B csoport végeredménye:


1. Anglia           3  2  1  -  9-2  7 pont
2. Egyesült Államok 3  1  2  -  2-1  5
--------------------------------------
3. Irán             3  1  -  2  4-7  3
4. Wales            3  -  1  2  1-6  1

(Kiemelt kép: Marcus Rashford gólját ünneplik az angol játékosok a 2022-es labdarúgó-világbajnokság Wales és Anglia mérkőzésén. 2022. november 29-én. Fotó: Anadolu Ügynökség/AFP)