Hollandia és Szenegál már nyolcaddöntős

Hollandia és Szenegál jutott nyolcaddöntőbe a katari labdarúgó-világbajnokság A csoportjából.

2022. november 29., 18:13

Szerző:

A keddi, utolsó fordulóban Hollandia a már biztos búcsúzó házigazdát győzték le 2-0-ra, így megnyerték a kvartettet. A másik mérkőzésen Ecuador és Szenegál ki-ki meccset vívott egymással úgy, hogy a döntetlen a dél-amerikaiaknak kedvezett volna. Az összecsapáson végül 2-1-re diadalmaskodott az Afrika-bajnok, amely így második helyen jutott 16 közé.

Félgőzzel is hozták a kötelezőt a hollandok

A meccs a papírformának megfelelően hatalmas holland fölénnyel indult. Louis van Gaal szövetségi kapitány tanítványai az első negyedórában kapujukhoz szegezték a házigazdákat, gólt azonban nem tudtak szerezni, s az idő előrehaladtával mérsékelték a nyomást a katari kapun. A hazaiak ezt követően bátrabbá váltak, és egy-két labdaszerzés után igyekeztek eljutni a holland kapuig, nagy helyzetet azonban nem tudtak kialakítani, a hollandok pedig a félidő közepén Cody Gakpo révén megszerezték a vezetést.

A szünetig a hollandok nem erőltették a támadásokat, Katar pedig mindent megtett, de képtelen volt veszélyt teremteni a rivális kapujánál.

A második félidő elején növelte előnyét a holland nemzeti együttes, mely a folytatásban takarékoskodott az energiáival, kevés helyzetet alakított ki, s csak egy kapufáig és egy meg nem adott gólig jutott. A katariak igyekeztek nagyobb hangsúlyt fektetni a támadásokra, de igazán komoly helyzetig nem jutottak, így pont nélkül búcsúztak a vb-től.

 A csoport, 3. forduló:
Hollandia-Katar 2-0 (1-0)
-------------------------
al-Hor, 66 784 néző, v.: Bakary Gassama (gambiai)
    gól: Gakpo (26.), de Jong (49.)
    sárga lap: Ake (52.)

Nem volt elég a meddő nyomás, Ecuador búcsúzott

A meccs elejétől érződött, hogy az afrikai együttes játszik győzelmi kényszerben a továbbjutást illetően, ennek megfelelően támadólag lépett fel, az első helyzetére pedig alig négy percet kellett várni. Szenegál bár sokat próbálkozott lövéssel, ezek nagyrészt veszélytelenek voltak, fölénye pedig meddőnek bizonyult az elsősorban a számára kedvező döntetlen őrzésére berendezkedő Ecuadorral szemben. A szünet előtti hajrában mégis vezetést szerzett az Afrika-bajnok, mert egy buta szabálytalanság miatt megítélt büntetőt Sarr értékesítette.

A folytatásban Szenegál kissé visszaállt, a letámadó Ecuador átvette az irányítást. Az átütőerő hiányzott a dél-amerikaiak játékából, így helyzet nélkül teltek a percek, mígnem egy szögletből váratlanul egyenlített Ecuador. Sokáig viszont nem örülhettek a szurkolói, mert Szenegál azonnal visszavette a vezetést, így ugyanaz a játék folytatódhatott: Ecuador elképzelés és lendület nélkül támadott, miközben a szórványos szenegáli akciók jóval veszélyesebbek voltak. A hajrában sem tudta igazán beszorítani ellenfelét a dél-amerikai csapat, amely így nem tudott egyenlíteni és búcsúzott a tornától.

A csoport, 3. (utolsó) forduló:
Ecuador-Szenegál 1-2 (0-1)
--------------------------
al-Rajjan, Halifa Stadion, 44 569 néző, v.: Clément Turpin (francia)
    gólszerzők: Caicedo (68.), illetve Sarr (44., 11-esből), Koulibaly (70.)
    sárga lap: I. Gueye (66.)

A csoport végeredménye:

1. Hollandia      3  2  1  -  5-1  7 pont
2. Szenegál       3  2  -  1  5-4  6
------------------------------------
3. Ecuador        3  1  1  1  4-3  4
4. Katar          3  -  -  3  1-7  0

    Korábbi eredmények:
    1. forduló:
Szenegál-Hollandia 0-2 (0-0)
Katar-Ecuador 0-2 (0-2)
    2. forduló:
Katar-Szenegál 1-3 (0-1)
Hollandia-Ecuador 1-1 (1-0)

A nyolcaddöntőben az A csoport elsője a B csoport másodikjával, a B győztese pedig az A másodikjával játszik.

(Kiemelt kép: A holland játékosok ünnepelnek a Katar elleni mérkőzés után 2022. november 29-én. Anne-Christine POUJOULAT / AFP)