A világbajnok Carlsennek elege lett a klasszikus sakkból

Ráunt a klasszikus sakkra és versenyszünetet akar tartani Magnus Carlsen, a norvégok regnáló világbajnoka.

2023. január 30., 14:11

Szerző:

Magnus Carlsen az után beszélt erről, hogy másodikként végzett a hagyományos hollandiai nemzetközi klasszikus sakk tornán, Wijk aan Zee-ben. A viadalt követő hétfői nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy most pihenni szándékozik.

„Egy ideig nem fogok klasszikus sakkot játszani, mert az elmúlt hetekben kissé rosszul lettem tőle” 

– fogalmazott a torna médiaszolgálatának adott interjúban a világbajnoki címvédő, aki a hollandiai viadalon egymás után két partiját is elveszítette, ilyesmire pedig 2015 óta nem volt példa pályafutásában.

A 32 éves Carlsen 2013 óta a klasszikus sakk világbajnoka, címét négyszer védte meg, legutóbb - 2021-ben – Jan Nyepomnyascsij ellenében. Az orosszal kellett volna asztalhoz ülnie a jövő áprilisban esedékes újabb vb-döntőben is, ám tavaly nyáron a norvég közölte: kellő motiváció hiányában visszalép a párharctól. Bejelentése után a nemzetközi szövetség, a FIDE jelezte: a vb-címért a világbajnok-jelöltek tavalyi tornájának győzteseként Nyepomnyascsij és az ott második kínai Ting Li-zsen küzdhet meg.

(Kiemelt képünk: a címvédő norvég Magnus Carlsen az orosz Jan Nyepomnyascsij ellen játszik a dubaji sakkvilágbajnoki döntő második mérkőzésén 2021. november 27-én. Fotó: MTI/EPA/Ali Haider)