Folytatódik a sakk-botrány, Niemann perel

Hans Niemann amerikai nagymester pert indított Magnus Carlsen ellen csütörtökön, miután a norvég világbajnok csalással vádolta őt.

2022. október 21., 12:50

Szerző:

Hans Niemann a missouri szövetségi bíróságon benyújtott keresetében 100 millió dollár kártérítést követel Magnus Carlsentől, a Play Magnus Group cégtől, Danny Renschtől, a Chess.com-tól, a világ vezető online sakkplatformjától, valamint Hikaru Nakamura amerikai nagymestertől – írta a France24 az AP nyomán.

Niemann rágalmazással és becsületsértéssel vádolja az alpereseket, valamint azzal, hogy összejátszottak hírnevének és megélhetésének tönkretételére.

Carlsen nyilvánosan csalással vádolta Niemannt, a chess.com pedig a hónap elején egy jelentésében azt állította, hogy a 19 éves amerikai „valószínűleg több mint 100 alkalommal csalt” online mecseken.

Niemann szerint Carlsen, Rensch és Nakamura „pusztító károkat” okozott a hírnevében és karrierjében azzal, hogy „gusztustalanul rágalmazták őt”.

 A Chess.com szeptember 5-én, nem sokkal az első Niemannról szóló vádak megjelenése után kitiltották. Niemann perében azt sugallta, hogy a Chess.com lépése Carlsen nyomására történt, akinek Play Magnus cégét jelenleg 83 millió dollárért vásárolja fel a Chess.com.

 A Nemzetközi Sakkszövetség szeptember 29-én jelentette be, hogy vizsgálatot indít a csalás vádja miatt.

(Kiemelt kép: Hans Niemann amerikai nemzetközi nagymester a Jeffery Xiong elleni második fordulós sakkjátszmában a Saint Louis Chess Club Fall Chess Classic második napján a Missouri állambeli St. Louisban 2022. október 6-án. Fotó: Tim Vizer / AFP)