Hans Niemann, a sakk és az análgyöngyök - a Chess.com elemzése szerint lehetséges

A fiatal amerikai sakkmestert, Hans Niemannt nemrég legyőzött ellenfele, a világbajnok Magnus Carlsen vádolta meg csalással. A Chess.com nyomozása feltárta, hogy Niemann lehet, hogy tényleg csalt.

2022. október 5., 12:42

Szerző:

A világbajnok Magnus Carlsen, miután a múlt hónapban a Sinquefield Kupán vereséget szenvedett a 19 éves amerikai sakkmestertől, Hans Niemanntól, szeptember utolsó hetében nyilvánosan azzal vádolta meg fiatal ellenfelét, hogy csalt – írja a BBC.  

Carlsen arra alapozta a feltételezését, hogy a mérkőzésük alatt Niemann egyáltalán nem látszott feszültnek, és nem is koncentrált, pedig úgy használta vele szemben a sötét bábukat, ahogy csupán egy maroknyi játékos képes. 

Az análgyöngyök legendája

A tábla melletti csalás lehetséges, de csak úgy, hogy a játékos valahogy kívülről, egy rejtett kommunikációs rendszeren keresztül kap tippeket. Olyanra már volt példa, hogy a játékos cipőjébe tettek vibrációs gombokat, amikkel egy nyílt forráskódú sakkmotort futtató számítógéppel kommunikáltak. Ebből a gondolatból inspirálódott Eric Hansen kanadai nagymester, mikor felvetette, hogy Niemann akár rezgő análgyöngyöket is használhatott. Az elmélet gyorsan terjedni és terebélyesedni kezdett: a sakkmester eszerint egy segítőjétől morzejeleket kaphatott a gyöngyökön keresztül, és ez alapján tudott dönteni a lépéseiről. A sakkvilág felkapta a csalás gyanújának ötletét, és elit játékosok sorra csatlakoztak ahhoz a gondolathoz, hogy volt valami furcsa Niemann játékában, ami miatt elképzelhető, hogy csalt – írta a 444.hu.  

Az analízis nem bizonyítja egyértelműen a csalást

A Chess.com oldal, amelyen a világ legjobb játékosai versenyeznek, nyomozást indított az ügyben, és az eredményeket egy 72 oldalas dokumentumban publikálta. Az oldal egyelőre a csalás gyanúja miatt kitiltotta Niemannt, és a nyomozás alapján megállapította, hogy elképzelhető, hogy Niemann tényleg gyakrabban csalt, mint ahogy állítja. Az analízis összevetette a mesterséges intelligencia által javasolt lépéseket Niemann lépéseivel, az eredményei valószínűségével és még néhány tényezővel.  

Az analízis alapján a Chess.com megállapította, hogy Hans Niemann nagy valószínűséggel több, mint 100 online játék alkalmával csalt, többek között néhány pénzdíjas eseményen. Már a 17 éves korában játszott meccseken is valószínűsíthető, hogy piszkosan játszott, és az is elképzelhető, hogy 25 ilyen játékot élőben közvetített. 

Ez ellentétben áll azzal, amit Niemann maga is beismert. Ő azt mondta, hogy 12 és 16 éves korában, informális meccsek során csalt, de versenyek alatt, illetve az élő közvetítései során sosem. Bár Niemann eredményei statisztikailag rendkívüliek, a Chess.com szerint nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy Niemann csalt volna Carlsen elleni győzelme vagy más korábbi játszma során. Az oldal ennek ellenére gyanúsnak találja Niemann fejlődési ütemét; az ijfú titán a klasszikus sakkban kevesebb, mint két év alatt a világranglista 800. helyéről az első 50-be került. 

Niemann tagad, és akár meztelenül is asztalhoz ülne

Niemann határozottan tagadja a vádakat, és azt mondta, hogy akár meztelenül is hajlandó játszani, hogy bebizonyítsa, hogy nem rejteget semmilyen elektronikus szerkezetet. „Nem érdekel, mert tudom, hogy tiszta vagyok. Ha azt akarják, hogy egy zárt dobozban játsszak, amin semmilyen elektromos jel nem hatolhat át, az sem izgat. Azért vagyok itt, hogy nyerjek, és mindentől függetlenül ez a célom.”

Niemann játékát Kenneth Regan professzor is megvizsgálta. A sakkban elkövetett csalások világelső szakértőjének statisztikai elemzése sem talált bizonyítékot arra, hogy Niemann csalt volna.

(Kiemelt kép: Hans Niemann, amerikai sakkozó. Varsó, december 2021. Fotó: Quentin Bassetti / Hans Lucas)

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.