Magnus Carlsen pályafutása során először bejelentette, hogy visszalép

Magnus Carlsen sakk-világbajnok csalás gyanúja miatt visszalépett a Missouri állambeli Sinquefield-kupától.

2022. szeptember 7., 15:33

Szerző:

 A sakkvilág felbolydult, miután a világbajnok Magnus Carlsen pályafutása során először visszalépett egy nagy tornától. Elkezdődött a találgatás, vajon az ellenfele csalt-e – írja a Guardian. 

Nem tudni, valóban csalás áll-e a háttérben

Calsren egy Twitter posztban jelentette be a visszalépését.

 

Az amerikai nagymester és népszerű streamer Nakamura Hikaru szerint Carlsen azért léphetett vissza, mert úgy gondolta, hogy harmadik fordulós ellenfele, Hans Niemann valószínűleg csalt. Nakamura azt is mondta, hogy nem úgy ismeri Carlsent, mint aki minden ok nélkül visszatáncolna.

A 19 éves Niemann, aki látványosan lépett előre a világranglista 50 legjobbja közé, vasárnap sokkolta Carlsent azzal, hogy a fekete bábukkal legyőzte őt. Niemann azt mondta, hogy „valami nevetséges csoda folytán” kitalálta, mi lesz ellenfele homályos megnyitása, és már reggel mélyen felkészült rá. „Magnusnak biztosan kínos lehet, hogy kikapott tőlem” – mondta.

De míg sokan dicsérték Niemann győzelmét, mások szkeptikusabbak voltak. Köztük Nakamura, a világ legmagasabban rangsorolt villámjátékosa, aki szerint Carlsen nem adna fel egy versenyt jó ok nélkül. „Magnus soha az életben nem tenne ilyet” – mondta. „Egyszerűen nem szokott ilyet tenni. Ő a végső versenyző, ő a világbajnok. Nem tenne ilyet, hacsak nem hiszi nagyon erősen, hogy Hans csal, nagyon erős meggyőződéssel. Szerintem egyszerűen csak úgy gondolja, hogy Hans csal, egyenesen.”

Nakamura, aki szoros kapcsolatban áll a világ legnagyobb sakkoldalával, a chess.com-mal, azt sugallta, hogy Niemannt a múltban eltiltották az online játéktól. Ezt az állítást egy másik amerikai nagymester, Andrew Tang is alátámasztotta, aki azt állította, hogy „a chess.com-os ügy miatt nem beszélt többet Hansszal”.

Daniel Rensch, a chess.com sakkfőnöke azonban nem volt hajlandó megerősíteni vagy cáfolni az állításokat. „A Chess.com nem tárgyal nyilvánosan fair play ügyekről, és mint ilyen, elutasítjuk, hogy kommentáljuk a Sinquefield Kupán történteket és a közösség által felvetett spekulációkat” – mondta.

Egyelőre nem bizonyítható, hogy Niemann csalt volna versenyen. A kupa egy másik játékosa, az örmény származású amerikai Levon Aronjan azt mondta, nem ritka az, hogy fiatal játékosokat azzal vádolnak, hogy csalnak, miután legyőztek egy nagy ellenfelet.

Niemann legutóbb a francia Alireza Firouzja ellen ült asztalhoz, a hétfői parti döntetlennel zárult.

(Kiemelt fotónk: Magnus Carlsen. MTI/EPA/Ali Haider)