A lettek kapusa a legértékesebb jégkorong játékos

A nagy meglepetésre bronzérmes lett válogatott kapusát, Arturs Silovsot választották a vasárnap zárult tamperei-rigai jégkorong-világbajnokság legértékesebb játékosává (MVP).

2023. május 29., 12:18

Szerző:

A huszonkét éves hálóőr, Arturs Silovs a tornán az utolsó nyolc mérkőzésből hétszer győzelemre vezette csapatát, amivel sikerült megszerezni a történelmi, első lett vb-érmet – emlékeztetett a nemzetközi szövetség. Silovs ezen kívül az akkreditált újságírók szavazatai alapján a torna All Star-válogatottjának kapusa is lett.

Silovs az ötödik kapus, aki MVP-elismerésben részesült. Korábban a német Dennis Endras (2010), a svéd Viktor Fasth (2011), a finn Pekka Rinne (2014) és a szintén finn Juho Olkinuora (2022) volt a befutó. Az All Star-csapatban a két hátvéd a kanadaiakkal aranyérmes MacKenzie Weegar és a németekkel második helyen záró Moritz Seider. Weegar 11 pontjával a legeredményesebb védő volt a vb-n, és a posztján őt választották a torna legjobbjának.

A csatársort a német John-Jason Peterka, az amerikai Rocco Grimaldi, valamint a cseh Dominik Kubalik alkotja. Grimaldi lett a torna pontkirálya 14 ponttal, Peterka és Kubalik egyformán 12-vel zárt. A cseh támadó nyolc találatával gólkirály lett, noha csapatával már a negyeddöntőben búcsúzott.

(Kiemelt képünkön: Artur Silovs az Egyesült Államok és Lettország közötti IIHF jégkorong-világbajnokság harmadik helyért zajló rájátszás mérkőzésén. Fotó: Jonathan NACKSTRAND / AFP.)