3x3-néha 10 – kijutott a 3x3-as kosárlabda vb-re a férfi válogatott

A magyar férfi 3x3-as kosárlabda-válogatott 21-19-re legyőzte Kínát vasárnap az izraeli Eilatban rendezett világbajnoki selejtezőtorna rájátszásában, így kijutott a bécsi vb-re.

2023. május 7., 14:49

Szerző:

Csirke Ferenc szakvezető együttese annak a tudatában lépett pályára az Ice Mall elnevezésű bevásárlóközpontban zajló viadal zárómeccsén, hogy győzelem esetén kijut a hónap végén sorra kerülő vb-re, vereség esetén viszont lemarad a bécsi seregszemléről. Az elődöntők győztesei, Szlovénia és a házigazda Izrael már bebiztosította vb-részvételét, a harmadik továbbjutó helyről pedig a magyar-kínai csata döntött.

A Kelemen Balázs, Demeter Attila, Ivosev Tamás, Roszics Urosz összeállítású nemzeti csapat folyamatosan fej fej mellett haladt az ázsiaiakkal 5-5-ig, ekkor az ellenfél 7-5-re ellépett, és a magyarok időt kértek. Ivosev remekül birkózott a palánk alatt, Kelemen fontos lepattanókat szedett, de egy dupla révén 9-8-nál ismét az ellenfél volt előrébb. A találkozó felénél 10-10 volt az állás, Kelemen dupája után már a magyarok vezettek, és 14-12-nél a kínaiak tartottak „kupaktanácsot”. Ivosev büntetőivel 18-15-re módosult az állás, Demeter remek duplát dobott, a győztes kosarat pedig Ivosev dobta be a rendes játékidő vége előtt 2:22 perccel. 

A hatcsapatos izraeli selejtezőről három gárda utazhat a május 30. és június 4. között sorra kerülő bécsi világbajnokságra, amelyen a magyar női válogatott alanyi jogon részt vesz.

Eredmény, rájátszás:

----------------------

Magyarország-Kína 21-19

korábban:

Szlovénia-Magyarország 21-18

Csirke Ferenc szakvezető még az izgalmak hatása alatt nyilatkozott a helyszínről:

„A szlovénok ellen meccs is nagyon kemény volt, és az utolsó mérkőzés előtt csak fél órát tudtunk pihenni. Ennél izgalmasabb már nem is lehetett volna ez a torna, nagyon örülök, hogy Kína ellen végre bementek a küldő dobásaink, Ivosev pedig tarthatatlan volt a palánk alatt. Megküzdöttünk ezért a sikerért!”

A kapitány elmondta, a vb-n a válogatott D csoportba kerül Hollandia, Mongólia, Svájc és Japán mellé. „Kiegyensúlyozottnak mondanám ezt a csoportot, innen akár bekerülhetünk a legjobb háromba, Mongóliát és Svájcot is megvertük már. Az NB I-es elfoglaltságok miatt várhatóan 26-án kezdjük meg a felkészülést, és 29-én már utazunk Ausztriába” – tette hozzá Csirke Ferenc.

(Kiemelt képünk: Budapest, 2019. szeptember 15. A magyar és a fehérorosz válogatott a férfi 3x3 kosárlabda selejtezőjében az első World Urban Games-en, az utcai sportok világjátékán a Csepel-sziget bejárójánál fekvő Nagyvásártelepen 2019. szeptember 14-én. Negyvenhat ország 300 versenyzője vesz részt a háromnapos versenyen, amelyet szeptember 13-15. között rendeznek Budapesten. MTI/Balogh Zoltán)