Az egész világ figyel

A chicagói hetek történetét ezúttal feszes tárgyalótermi drámaként dolgozta fel az Egy becsületbeli ügy forgatókönyvírója.

2020. október 30., 14:28

Szerző:

Aaron Sorkin forgatókönyvíró mestere a pörgős dialógusoknak és a terjedelmes monológoknak – nem véletlen, hogy ezek a stílusjegyek mostanra már a védjegyévé váltak. A kilencvenes évek elején saját színdarabjából írta meg az Egy becsületbeli ügy forgatókönyvét, amit az évtized első felében két újabb remek forgatókönyv követett (Bűvölet, Szerelem a Fehér Házban). Ezt követően több mint egy évtizeddel jelentkezett újabb egész estés mozifilmmel, a 2007-ben bemutatott Charlie Wilson háborújában megint megcsillogtatta páratlan írói tehetségét. Az igazi áttörést karrierjében a három évvel későbbi Social Network  – A közösségi háló hozta meg, amiért elnyerte a legjobb adaptált forgatókönyvért járó Oscar-díjat, David Fincher komor életrajzi drámáját pedig néhány hónapja Quentin Tarantino az évtized legjobb filmjének kiáltotta ki. Sorkin a 2010-es években sem lassított, megírta a Pénzcsináló (második Oscar-jelölés) és a Steve Jobs szkriptjét, majd három évvel ezelőtt úgy döntött, hogy direktorként is próbára teszi tehetségét, és megrendezte az Elit játszmát, amelynek adaptált forgatókönyvéért harmadszorra is jelölték az aranyszoborra.

A Netflixen debütált új filmje, A chicagói 7-ek tárgyalása forgatókönyvét Sorkin még 2007-ben kezdte el írni, amelyből az eredeti tervek szerint Steven Spielberg rendezett volna filmet, ám a hollywoodi forgatókönyvírók sztrájkja miatt ez meghiúsult. Egy évvel később Ben Stiller ült volna a rendezői székbe, 2013-ban pedig Paul Greengrass neve merült fel rendezőként, ám végül mindketten kihátráltak a projektből, ezért aztán két évvel ezelőtt Aaron Sorkin úgy döntött, hogy maga rendezi meg a huszadik század második felének egyik leghírhedtebb amerikai perének legfrissebb filmes feldolgozását.

1968 nyarának végén a Demokrata Párt Chicagóban tartotta meg elnökjelölő gyűlését, az eseményre pedig több polgárjogi szervezet is elhívta szimpatizánsait, hogy a vietnámi háború és a párt konzervatív jelöltje ellen tiltakozzanak. A békés tüntetés azonban erőszakba torkollt, mivel a helyszínre kivezényelt rohamrendőrök ezrei és a Nemzeti Gárda katonái összecsaptak a tüntetőkkel. Öt hónappal később hét tüntetőt, illetve nyolcadikként a Fekete Párducok vezetőjét bíróság elé állították összeesküvés és lázadásra való felbujtás vádjával, ezzel pedig kezdetét vette a 151 napig húzódó koncepciós per, amelynek végén öt vádlottat bűnösnek találtak, és öt év börtönbüntetésre ítéltek.

„Az egész világ figyel”, skandálja megállás nélkül a hatalmas tömeg a bíróság előtt, miközben odabent a kiábrándító tragédiának és szürreális bohózatnak egyaránt beillő tárgyalás zajlik. Aaron Sorkin első filmjéhez, az Egy becsületbeli ügyhöz hasonlóan ezúttal is otthonos terepen mozog, hiszen megint egy feszes és lendületes tárgyalótermi drámát rendezett, amely során lehetetlen nem szimpatizálni a hét vádlottal, akik sokszor még a saját nézeteik és módszereik miatt is összekapnak, ám egy dolog közös bennük: mindannyian elítélik a vietnámi háborút, és hisznek abban, hogy véget kell vetniük az értelmetlen vérontásnak.

Ahogyan azt már megszokhattuk tőle, Aaron Sorkin most is sziporkázik forgatókönyvíróként, ám mesterien pattogó dialógusai mellett új filmjét ezúttal a parádés szereposztás is felejthetetlenné teszi. A közönség és a kritikusok egyaránt imádják Sacha Baron Cohen kiváló alakítását, de rajta kívül az egyik vádlottat alakító Eddie Redmayne, a fiatal ügyészt játszó Joseph Gordon-Levitt, a védőügyvédjüket alakító Mark Rylance és az elfogult bírót megtestesítő Frank Langella is hasonlóan brillírozik a szerepében, ezért aztán mellékszereplőként nekik is simán kijárna egy-egy Oscar-jelölés. A patetikusra sikeredett finálé ellenére Aaron Sorkin másodszorra sem vallott kudarcot rendezőként, ám azt a kivételes jellemábrázolást és szigorú lélektani mélységet hiába keressük új rendezésében, amely a korábbi filmjeit igazán hidegrázós élménnyé varázsolta. / Bajtai András

(A chicagói 7-ek tárgyalása,

Netflix, 130 perc)