A mundér szégyene: kollégái csak három nap késéssel jelentették fel a pedofil rendőrt

2018. január 9., 16:21

Szerző:

A román rendőrség parancsnokának leváltását kezdeményezte Carmen Dan belügyminiszter kedden Mihai Tudose kormányfőnél, miután kiderült, hogy a román rendőrségnél dolgozik az a napok óta keresett pedofil férfi, aki múlt héten egy felvonóban szexuálisan bántalmazott két gyereket, majd elfogása után több, évekkel korábban elkövetett szexuális bűncselekményt is bevallott.

A miniszter a leváltandó Bogdan Despescu helyére Catalin Ionitat, a rendőrség korrupcióellenes részlegének vezetőjét javasolta ideiglenes parancsnoknak, a személycserét pedig a rendőrségbe vetett közbizalom helyreállításának szükségességével indokolta.

A román közvéleményt megrázó eset pénteken délelőtt történt egy bekamerázott bukaresti panelház liftjében, ahol az elkövető egy ötéves kislányt és a kilencéves fiútestvérét csókolgatta és fogdosta. A román média még aznap közzétette a térfigyelő kamerák felvételeit, a rendőrség pedig a lakosság segítéségét kérte az elkövető azonosításához.

A rendőrség hétfőn közölte, hogy elfogta a gyanúsítottat, akiről kiderült, hogy a közlekedési rendőrség 45 éves alkalmazottja, 2010-ig pedig csendőrként dolgozott.

A román sajtó érthetetlennek találta, hogy a felvételeken jól látható gyanúsítottat kollégái csak háromnapos késéssel jelentették fel, és akkor sem azonosították, amikor 2012-ben egy másik gyermek ellen elkövetett – általa most beismert – szexuális bántalmazás gyanúsítottjaként térfigyelő kamerák felvételeit tették közzé róla.