Végre egy jó hír: csökkenni fognak az élelmiszerárak

Nyolchavi folyamatos emelkedés után márciusban valamelyest csökkentek a globális élelmiszerárak, közölte csütörtökön az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

2011. április 7., 17:43

Mindamellett csak lélegzetvételnyi szünetről van szó, mielőtt az árak ismét emelkedésnek indulnak. A FAO árindexe - amit a gabonafélék, az olajos magvak, a tej- és hústermékek, valamint a cukor árának változása alapján számol ki minden hónapban - 229,8 pont volt márciusban a februári 236 pont után.

A februári érték volt a legmagasabb a mutató 1990-es bevezetése óta és megdöntötte a 2007/2008-as élelmiszerválság idején, 2008 júniusában mért 224,1 pontos előző rekordot - írta az

index.hu.

Szerdán közölte az Eurostat legfrissebb becslését a háztartások tényleges fogyasztásáról az Európai Unió tagállamaiban. A mutató azt méri, hogy az egyes országok lakosai mennyi árut és szolgáltatást tudnak megvásárolni, az eltérő árszintek kiegyenlítése érdekében pedig vásárlóerő-paritáson számolnak.  A magyar adat 2024-ben sem mutatott érdemi előrelépést, az EU-átlagtól továbbra is jelentősen elmaradunk.