Valószínűleg lesz globális minimáladó, megadóztatják a multikat

„A G20-országok megállapodtak abban, hogy meg akarnak egyezni a nemzetközi adózás új rendjéről" – közölte német pénzügyminiszter.

2021. július 10., 21:28

Szerző:

A gazdaságilag legfejlettebb húsz ország, a G20-as csoport Velencében tanácskozó gazdasági és pénzügyminiszterei közel állnak a megegyezéshez a globális minimumadóról – jelentette be Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter. Olaf Scholz német alkancellár és pénzügyminiszter valamivel később elmondta, hogy már meg is született a megállapodás a kérdésben. A globális minimumadóról évek óta folynak tárgyalások. Az elképzelések két alapon nyugszanak: egy legalább 15 százalékos minimumadó bevezetésén, illetve olyan rendszer kialakításán, amely a lehető legigazságosabb módon osztja el ezt az adót.

„A G20-országok megállapodtak abban, hogy meg akarnak egyezni a nemzetközi adózás új rendjéről" – hangsúlyozta Scholz. Hozzátette: várakozásai szerint októberig megszülethet a minden részletet tartalmazó végső egyezmény, a reform pedig már 2023-ban életbe léphet. Le Maire kiemelte: az országcsoport pénzügyi forradalmat hajt végre, és hátat fordít a korábbi évtizedek eredménytelen gyakorlatának. 

A korábbi rendszer nem tette lehetővé, hogy forrásokat biztosítsanak a közszolgáltatások és a közjavak, valamint a globális felmelegedés elleni küzdelem finanszírozásához.


A francia politikus megjegyezte: végre megadóztathatják a technológiai óriásvállalatokat, amelyek eddig elkerülték ezt, és véget vethetnek a multinacionális cégek adóelkerülésének és adóoptimalizálásának. Ezek a vállalatok eddig egy adott országban tettek szert haszonra, és egy másik országban, rendszerint egy adóparadicsomban fizették be az adókat.

Janet Yellen, amerikai pénzügyminiszter gyors cselekvésre szólított fel a várható megállapodás érdekében. „A világnak most gyorsan kell cselekednie" – fogalmazott közleményében az amerikai politikus. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter májusban még úgy kommentálta a minimumadó bevezetését, hogy a magyar kormány nem fogadja el, miután az Magyarországon adóemeléshez vezetne. 

 

(Kiemelt képünk illusztráció, Olaf Scholz (SPD), Federal Minister of Finance, packs his bag during the debate in the plenary session of the Bundestag. In its 163 session, the German Bundestag deals with issues such as global health, the Corona Tax Assistance Act and the minimum pension. Photo: Kay Nietfeld/dpa)