Milliókat kaszálnak a bankok a cégektől, pedig elkerülhető lenne

Sok cég spórolhatna akár 25-50 százalékot is bankszámla optimalizálással.  

2023. október 18., 10:27

Szerző:

Komoly megtakarítást jelentene a cégek számára a normál és csoportos utalások, a deviza tranzakciók, a POS terminál, a számlavezetési díj, a banki információs dokumentumok költségtételeinek jól átgondolt csökkentése – írja a HVG.

A Bankmonitor számítása szerint éves szinten 700 ezer forint, vagy akár 10 millió forint feletti összeg is megtérülne. Talán meglepő, de a bankok a legtöbbet azokon az ügyfeleiken keresik, akik 5-10 éve ugyanazon bankszámlát használják.

Tíz cégtulajdonosból nyolcnak eszébe sem jut, hogy nem feltétlenül a vállalkozás indításakor választott számla az optimális a társaság számára.

A bankköltségeket automatikusan levonja a bank a szabad egyenlegből, azaz nem aktív átutaláson keresztül kerül teljesítésre. Könnyű átsiklani a banki költségek fokozatos emelkedésén – teszik hozzá.

Szemléletes példaként említik, hogy egy több milliárd forintos árbevétellel működő cég nem ritkán évek óta két banknál is vezethet számlát. A bankok a bejelentési kötelezettség miatt tudnak is egymásról, de a számlatulajdonos akkor kap észbe, amikor például egy húszmilliósra duzzadt éves bankköltséget kénytelen átvizsgálni.

A Bankmonitor szakértői három hónapon keresztül dolgoztak együtt egy olyan céggel, melynek eredményeként több mint ötven százalékkal sikerült leszorítani a bankok által alkalmazott díjtételeket.

A teljes megtakarítás kétharmada kimenő utalásokból keletkezett, további húsz százalékot a csoportos utalásokon sikerült optimalizálni. Nem elhanyagolható tétel a vállalkozás szabad pénzeszközeinek lekötéséhez kapcsolódó kamat növelésén elért nyereség sem – olvasható a HVG összefoglalójában.

Hozzáteszik: egy céges bankszámla lecserélése természetesen komoly adminisztrációs procedúrát jelent, de figyelembe véve, hogy a legtöbb cég 25-50 százalékot is spórolhat egy bankszámla optimalizálással, a befektetett pár órás munka nagyon komoly megtérülést eredményezhet.

(Kiemelt kép illusztráció: forrás – 168.hu)

2023. december 4., 10:49

Orbán Gábor idén tavasszal, egy kifejezetten turbulens energiapiaci helyzetben fogadta el a felkérést az MVM Partner vezetésére. Elsődleges célja az, hogy a társaság eredménytermelő képessége tovább erősödjön. Ehhez pedig az üzleti spektrum szélesítésére van szükség mind a regionális jelenlét, mind a működési területek tekintetében.