Újabb támogatástól eshetnek el az iskolás gyerekek

A költségvetési megszorítások elérték az iskolás gyerekeket is. 

2023. szeptember 13., 11:21

Szerző:

Újraindult az iskolatej program, de ma már csak heti 3 napon kapnak tejtermékeket a gyerekek. Ennek oka az, hogy az erre fordítható EU-s támogatás fix, és az állami költségkeretet sem emelik ebben a gazdasági helyzetben. Az Unióban éppen zajlik a program felülvizsgálata, és a szakmabeliek remélik, hogy megemelik a keretösszegeket. Döcög az iskolatej program, de legalább van, mondták az Agrárszektornak megszólaló szakemberek – írja a Pénzcentrum.

A gyerekeknek juttatott tejtermékekre uniós támogatás hívható le, amelyet a hazai költségvetésből egészítenek ki. A Covid előtt évente 3-4,5 milliárd forint támogatással működött a program, amelynek nagyobb része volt nemzeti forrás. A járvány alatt, ameddig az iskolák zárva voltak, értelemszerűen az iskolatejet is felfüggesztették, de az idei tanévben a program újraindult, igaz, most már csak heti három nap juttatnak el a gyerekeknek tejtermékeket, a korábbi négy, illetve öt helyett. 

A portál forrásai szerint a program évről évre történő szűkülésének alapvetően költségvetési okai vannak, a szaktárca és a tejipari szereplők is fontosnak tartják a fenntartását: az egyre kisebbre szabott iskolatej program eredeti, ötnapos fenntartásának, esetleg bővítésének nem a szándék hiánya, hanem a célra fordítható pénz szűkössége az oka. Ugyanis az erre kapott uniós forrás fix, és az állami forrás sem emelkedhet a jelenlegi gazdasági helyzetben.

Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója arról beszélt, a program keretében egy átlagos évben összességében 3-4 millió liter tej, 4-5 millió liter ízesített tej, 1,5-2 millió kilogramm joghurt és 250-300 tonna ömlesztett sajt fogyott. 2 deciliter tejre vetített támogatás zsírtartalomtól függően 50-90 forint, ízesített tejnél 40-80, míg például a joghurtnál 110-120 forintot tesz ki. „Az EU-ban az iskolaprogramok felülvizsgálata zajlik, reméljük, hogy ez azt is jelenti, hogy akár emelkedhetne is az uniós támogatási rész. A hazai támogatás természetesen a nemzeti költségvetéstől függ leginkább” – tette hozzá.

(Kiemelt képünkön: Tejet isznak diákok az iskolatej- és iskolagyümölcs-programról tartott sajtótájékoztatón a X. kerületi Éltes Mátyás Általános Iskola és Kollégiumban 2018. szeptember 7-én. MTI Fotó: Kovács Tamás)