Újabb inflációs rekord született júniusban

Az euróövezet éves inflációs rátája júniusban új rekordra, 8,6 százalékra emelkedett a májusi 8,1 százalékról - áll az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat keddi jelentésében. Az EU egészében 9,6 százalékra nőtt az infláció a májusi 8,8 százalékról.

 

 

2022. július 19., 12:30

Szerző:

 Az euróövezetben az árak növekedési üteme felgyorsult az energia (42 százalék, szemben a májusi 39,1 százalékkal); az élelmiszerek, alkohol és dohány (8,9 százalék, szemben a májusi 7,5 százalékkal); a nem energetikai ipari termékek (4,3 százalék, szemben a májusi 4,2 százalékkal) esetében. A szolgáltatások terén viszont enyhén mérséklődött az áremelkedés mértéke 3,4 százalékra a májusi 3,5 százalékról.
 

Az energiaárak nélkül számított infláció szintén emelkedett, 4,6 százalékról 4,9 százalékra, de a maginfláció, amely nem tartalmazza az energia, az élelmiszerek, az élvezeti cikkek árát, 3,8 százalékról 3,7 százalékra csökkent.  Az előző hónaphoz képest a fogyasztói árak 0,8 százalékkal emelkedtek, ugyanannyival, mint májusban.
 

A legkisebb éves infláció Máltán volt 6,1 százalékkal, továbbá Franciaországban 6,5 százalékkal és Finnországban 8,1 százalékkal. A legmagasabb rátát Észtországba mérték 22 százalékkal, továbbá Litvániában 20,5 százalékkal és Lettországban 19,2 százalékkal. Az EU tagországai közül kettőben csökkent, 25-ben emelkedett az infláció júniusban.
 

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon - szintén az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) alapján - a júniusi éves infláció 12,6 százalék volt a májusi 10,8 százalék után, a havi szintű infláció pedig 2 százalék.

(Fotó: MTI/AAP/Bianca De Marchi)

Augusztus 1-től az átlagfogyasztás felett horror gázárakra számíthatnak azok, akik „nagyfogyasztónak” számítanak. Gáznál főleg a kertes házzal rendelkezők remeghetnek, egy kényelmesen középosztálybelinek mondható idősödő házaspár kalkulációin mutatjuk be a spórolást és a buktatókat.

Kis mértékben gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi devizapiacon csütörtök kora délutánra a kora reggelhez képest.