Újabb figyelmeztető a magyar gazdaságnak

Negatív lépéseket jelentett be pénteken Magyarországgal szemben két nagy nemzetközi hitelminősítő is, melyet részben az IMF–EU-tárgyalások félbemaradásával magyaráznak. Elemzők úgy vélik, ez egy újabb olyan tényező, amely gyengítheti a magyar piacokat. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint viszont arról van szó: a hitelminősítők nem értik, hogy a fegyelmezett költségvetés nem jelent egyet azzal, hogy egy kormánynak le kell mondania saját gazdaságpolitikájának kialakításáról és folytatásáról.

2010. július 24., 09:38

Szerző:

Negatív lépéseket jelentett be pénteken Magyarországgal szemben két nagy nemzetközi hitelminősítő is, az IMF/EU-tárgyalások félbemaradásával és a pénzügyi rendszer adóztatásával kapcsolatos aggályaikra hivatkozva.

Először a Moody's Investors Service közölte, hogy leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Magyarország közepes befektetői, „Baa1” szintű besorolását, arra a véleményére hivatkozva, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU küldöttségeivel folytatott tárgyalások megállapodás nélküli félbeszakadása miatt megnövekedtek a magyar költségvetési és gazdasági kilátásokat övező bizonytalanságok.

A Moody's eddig is negatív kilátást tartott érvényben a magyar államadósi besorolásra. A pénteken bejelentett felülvizsgálat azonban a negatív kilátásánál erőteljesebb jelzés arra, hogy a cég ronthatja a magyar adósosztályzatot.

A ház szuverén adóskockázati besorolásokért felelős alelnöke, Dietmar Hornung a magyar adósosztályzat felülvizsgálatának pénteki bejelentéséhez fűzött indoklását idézi a vg.hu. Ebben az áll: az IMF/EU-küldöttség és a magyar kormány tárgyalásainak kudarca növelte a bizonytalanságot azzal kapcsolatban, hogy a kormány mennyire elszántan törekszik a költségvetés fenntarthatóságának helyreállítására rövidtávon. A hitelminősítő szerint az IMF/EU-tárgyalások felfüggesztése beárnyékolja a magyar gazdaság növekedési kilátásait is, azáltal, hogy lefelé ható nyomást gyakorol a forintra és felfelé ható nyomást a finanszírozási költségekre.

A Moody's véleménye szerint a bankadó is további potenciális visszahúzó erőként hathat a gazdasági aktivitásra, mivel kedvezőtlenül érintheti a hitelezést és az ország befektetési környezetét, emellett a külföldi bankokat magyarországi tevékenységük szűkítésére késztetheti.

A cég ugyanakkor közölte: azt várja, hogy az őszi helyhatósági választások után a magyar kormány, valamint az IMF és az EU egyezségre jut, mivel „mindannyian tudatában vannak azoknak a negatív következményeknek, amelyekkel a program teljes leépülése járna”.

Az elemzés szerint a Moody's valószínűleg megerősíti Magyarország jelenlegi adósbesorolását, ha hiteles elkötelezettséget lát az IMF által korábban javasolt költségvetési célok mellett, és ha az egyéb makrogazdasági jelzőszámok kedvezőek maradnak.

Ha azonban a következő tárgyalási forduló során meghatározandó új költségvetési célok kevésbé gyors konszolidációs pályára utalnának, egy fokozattal történő leminősítés válik valószínűvé.

Nem sokkal a Moody's-felülvizsgálat bejelentése után egy másik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's is közölte Londonban, hogy az eddigi stabilról negatívra rontotta Magyarországra érvényben tartott államadósi besorolásainak kilátását, arra a véleményére hivatkozva, hogy a kormány egyes intézkedései kedvezőtlenek lehetnek a magyar gazdaság középtávú makrokilátásaira.

A forint tegnap azonnal gyengüléssel reagált a hírre. Az euróval szembeni jegyzések 284-ről a 286-os szint fölé emelkedtek, majd 285-285,5-ig korrigáltak. A magyar 5 éves CDS-felár (magyar szuverén hitelkockázat felár) 10 bázisponttal 338 bázispontra mászott a Moody's bejelentése hatására – írja az Index.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a felülvizsgálat hírére reagálva közölte: a kormány folytatja a szigorú költségvetési politikát, amely nem egyenlő a szokásos, családokat és vállalkozásokat érintő megszorító politikával. A minisztérium szerint „a hitelminősítők nem bíznak abban, hogy a második Orbán-kormány szigorú költségvetési politikát fog folytatni 2010-ben, 2011-ben. Nem értik: a fegyelmezett költségvetés nem jelent egyet azzal, hogy egy kormánynak le kell mondania saját gazdaságpolitikájának kialakításáról és folytatásáról”.

– Semmi meglepő nincs a Moody's bejelentésében, talán csak az időzítése – mondta Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline vezető elemzője a portfolio.hu-nak. Ha megnézzük az elmúlt napok mozgását, akkor azt látjuk, hogy az IMF-fel kapcsolatos döntésekre reagált a forint, de utána visszatértünk a globális trendekhez. Az ilyen hírek csak átmenetileg tudják befolyásolni az árfolyamokat. Tartósabb elmozdulás akkor lehetséges, ha rossz hírek jönnek Ázsiából és Amerikából, ilyenkor előtérbe kerülhetnek a magyar kockázattal kapcsolatos hírek is.

– Magyarország gazdaságának fundamentumai nem indokolják a leminősítést, ám ha a kormány nem ismeri fel a kommunikáció fontosságát, akkor súlyos problémákkal kerülhet szembe. Ezt üzente a Moody’s is – nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Lars Christensen, a Danske Bank elemzője. A koppenhágai bank szakértője szerint továbbra is fennáll a kockázata annak, hogy a következő három hónapban a 300-as szintig emelkedik a forint euróval szembeni kurzusa.

– A Moody’s mai bejelentése egy figyelmeztetésnek tekinthető a piacok számára: felteszi a kérdést ugyanis, hogy örülnek-e a piacok annak, ami jelenleg Magyarországon folyik – véli Agata Urbanska, az ING feltörekvő piaci stratégája, aki szerint a hitelminősítő pénteki figyelmeztetése egy újabb olyan tényező, ami gyengítheti a magyar piacokat.

Az ING szakértője meglepődve áll az előtt, hogy a magyar piacok ilyen hamar kiheverték a hétvégi fejlemények okozta sokkot. Számos befektető úgy áll hozzá Magyarországhoz, hogy adnak egy kis időt, mivel az elmúlt időszakban kiváló munkát végeztek és így alacsony költségvetési hiánnyal rendelkezik. Ám nem bíznék nagyon a piac ítélőképességében – figyelmeztet az elemző, aki szerint az adósság szintje adhat aggodalomra okot.