Tovább csökkent a magyar húsipar teljesítménye
A magyar húsiparnak a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is csökken a teljesítménye – jelentette ki Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) társadalmi elnöke szerdán Budapesten egy sajtótájékoztatón.
A Hússzövetség vezető tisztségviselője kitért arra: az ágazatban levágott sertések száma a múlt évben mintegy 10 százalékkal csökkent, és a becslések szerint már nem érte el a 4 milliót. Hozzátette: a húsipar számára legfontosabb alapanyag, az élő sertés ára tavaly átlagosan 18 százalékkal volt magasabb, mint 2011-ben. Emellett a termelés szempontjából meghatározó egyéb költségek – bér, energia, szállítás – szintén számottevően növekedtek.
Éder Tamás szerint a húsfeldolgozás, a hús- és baromfihúskészítmény-gyártás mérleg szerinti eredménye tavalyelőtt – még csak 2011-ről vannak ismert adatok – 7 milliárd forint körüli veszteség volt. Ezért a szakember valószínűsítette, hogy az ágazatban tevékenykedő húsipari cégek eredménye 2012-ben sem lesz jobb a 2011-esnél.