Áremelkedés jöhet: fontos alapélelmiszer lett jóval drágább

Minimálisan ugyan, de növekedett a tej felvásárlási ára, ez hamarosan a fogyasztói árakon is látszódni fog. 

2024. július 24., 12:55

Szerző:

A tej felvásárlási ára minimiális mértékben emelkdetett, ez a növekedés azonban egyelőre csak a volt hatósági áras, 2,8 százalékos UHT-tejnél volt érzékelhető. Ugyanakkor a nyers tejet exportálók örülhettek, ugyanis a kiviteli árat jóval nagyobb ugrás jellemezte. 

Kiviteli árak

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közlése szerint a nyers tej kilogrammra vetített felvásárlási ára 164-166 forint között mozog, ami júniusban 0,4 százalékos mérséklődéssel 164,01 forintra csökkent. Az Agrárközgazdasági Intézet adatai alapján azonban elmondható, hogy a kiviteli árak tekintetében jóval nagyobb emelkedésről lehet beszélni az előző hónaphoz képest. Ebben az esetben ugyanis 22 százalékos az emelkedés (a tavalyi év azonos hónapjához viszonyítva 25 százalék), az így elért 163,16 forint pedig gyakorlatilag megközelítette a felvásárlási árat. Júniusban a felvásárolt tej mennyiség 4, az exportált tejé pedig 23 százalékkal emelkedett az előző évhez viszonyítva, ezzel pedig az első fél évben a felvásárlás összességében 3, míg a nyerstej-export 12 százalékkal nőtt 2023 első hat hónapjával összevetve, írja a vg.hu.

Az itthon megtermelt nyers tej kiviteli aránya 11,4 százalékos.

Csökkent a belföldi értékesítés 

Az ún. spot, vagyis azonnali tejár május óta emelkedik, a fölözött tejé júniusban 8, július elején pedig újabb 11 százalékkal nőtt. A teljes tejnél a júniusi 13 százalékos emelkedést, júliusban ismét egy 4 százalékos növekedés követte. Ezzel a teljes tej spot ára 14 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi árnál, és a fölözött tej ára is 1,6 százalékkal a tavaly júliusi ár fölé emelkedett. Mindezek ellenére az idei év első fél évében a hazai feldolgozók belföldi értékesítése csökkent: visszaesett a 2,8 százalékos friss tej, az 1,5 százalékos UHT-tej és a vajkrém mennyisége. 

Fogyasztói árak

Fontos kiemelni, hogy a tejfeldolgozók átadási árai a tavaszi hónapokban az előző évhez képest növekedtek, a júliusi árváltozások átlagos mértéke már 2 százalék. A KSH havi fogyasztói átlagárakra közzétett stasztikája szerint viszont az átadási árak növekedését – a 2023-ban még hatósági áras 2,8 százalékos UHT-tej kivételével – a fogyasztói árakba még nem vezették át.  Az év eleji árakhoz képest viszont kisebb az elmaradás, a 2023. januári csúcsárakhoz viszonyítva pedig a vizsgált tejtermékek ára átlagosan 25 százalékkal csökkent, egyedült a 2,8 százalékos UHT-tej ára emelkedett, ebben az esetben drágulás mértéke 7 százalék.

(Kiemelt képünk illuszráció, Fotó: Freepik) 

 

A kormány alaposan belenyúlt a piacba: már idén is óriásit lendült, de jövőre várhatóan még tovább bővül az ingatlan adásvétel, aminek egyszerű az oka: a nyugdíjpénzek.