Szavazzon! Ön szerint megvalósulhat 2026-ra az Orbán Viktor által ígért egymillió forintos átlagbér Magyarországon?

Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán tette közzé azt a célkitűzését, miszerint két vagy három év múlva egymillió forint átlagbérre számíthatnak a magyar munkavállalók. 

2024. október 9., 12:40

Szerző:

A Facebookon tette közzé azt a rövid videót Orbán Viktor, amely szerint két-három éven belül egymillió forint legyen az átlagbér Magyarországon. 

Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújának egy részlete hangzik el a videóban. A miniszterelnök felidézi, hogy ma az átlagbér hatszázezer forint felett van, és kifejti, hogy „magas céljai" vannak, nevezetesen az, hogy az átlagbér 2-3 éven belül legyen egymillió forint.

A kormány ezért szorgalmazza a szakszervezetek és a munkaadók közötti  többéves bérmegállapodások megszületését. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kapta feladatául, hogy a mostani év végéig hozza tető alá ezt a megállapodást.

Orbán Viktor pénzügyi bércélja akár meg is valósulhat

A Világgazdaság kiszámolta, hogyan valósulhat meg ez a pénzügyi-gazdasági cél, egyértelműen bruttóban számolva az egymillió forintos célbért.

 Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi adatai szerint az átlagbér 636 700 forint volt 2024 júliusában. Noha a bérdinamika nehezen modellezhető, mivel lefutása az éven belül is folyamatosan változik, az elmúlt évek statisztikáiból ezzel együtt megállapítható, hogy az éves bruttó átlagkereset legtöbbször a márciusi fizetések körül szokott alakulni. Így ha ezt vesszük bázisul – és az akkor mért kifejezetten magas, mintegy 14 százalékos bérnövekedés ütemet –, akkor az idén 658 ezer forint körül alakuló bruttó átlagbérhez képest egy újabb 14 százalékos növekedéssel

  • 2025-re 750 576 forintra,
  • 2026-ra 855 656 forintra nőhet az átlagkereset, majd szűk három év múlva,
  • 2027-re tényleg kvázi megközelíthetjük a miniszterelnök által mondott számot.

Vagyis addigra 975 448 forint lehet a bruttó átlagkereset Magyarországon. A lap ugyanakkor hangsúlyozza, hogy mindez csak akkor teljesülhet, ha fenn tudja a kormány tartani a jelenlegi, erőteljes bérdinamikát. Arra is felhívják a figyelmet, hogy mind a munkaerőhiány, mind az infláció erőteljesen módosítja a bérek alakulását, mert a munkavállalók alkupozíciója erősödik, ez a bérek növekedését segíti, ugyanakkor ha elszáll az infláció, akkor a bérek vásárlóereje alig nő.

Kíváncsiak vagyunk az ön véleményére! Szavazzon!

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Meszarcsek Gergely via Pixabay)

Továbbra sincs egyértelmű terv arra, hogy Magyarország a közeljövőben hogyan érheti el az 1000 eurós minimálbér és az 1 millió forintos átlagbér szintjét. Az mindenesetre biztos, hogy az Orbán Viktor által is vázolt cél akár komoly problémát is okozhat.