Szankciók: óriási kamatemelés az orosz jegybanknál

Hogy tompítsák a rubel árfolyamcsökkenésének hatását.

2022. február 28., 10:07

Szerző:

Oroszország több mint kétszeresére emelte az irányadó kamatlábat, miután a rubel hétfőn 30 százalékot zuhant az amerikai dollárral szemben – írja a BBC. A Bank of Russia közölte, hogy 9,5 százalékról 20 százalékra emelte a kamatlábat, hogy tompítsa a rubel árfolyamcsökkenésének hatását.

A kamatemelésre akkor került sor, amikor az Egyesült Királyság az Egyesült Államokkal és az EU-val együtt elzárta az orosz bankokat a nyugati pénzügyi piacoktól. 

A kamatemelést azt követően jelentették be, hogy a rubel 30 százalékkal esett az amerikai dollárral szemben, miután az Európai Unió, az USA és a szövetségeseik megállapodtak arról, hogy több orosz bankot is kizárnak a nemzetközi pénzügyi tranzakciókhoz elengedhetetlen SWIFT rendszerből. A hvg.hu szerint a hírre az orosz deviza erősödésbe is kezdett és már „csak” 20 százalékos esésben van.

(Kiemelt kép: Alekszej NIKOLSZKIJ / Szputnyik / AFP)

Májustól Foodora néven folytatja magyarországi tevékenységét a Foodpanda, az országszerte ismert legismertebb ételrendelési futárszolgálata, amit két éve még Netpincérnek hívtak.

Gyengült a forint péntek reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben, ugyanakkor a hetet jelentős erősödéssel fejezheti be.

Emelkedett a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora este a bankközi devizapiacon reggelhez képest.