Beszakadt a rubel

Rekord alacsony szinten az orosz valuta.

2022. február 28., 07:30

Szerző:

A rubel 30 százalékot zuhant az amerikai dollárral szemben, miután a nyugati országok újabb szankciókat jelentettek be Oroszország ellen az ukrajnai invázió miatt – írja a BBC. Az orosz valuta új rekordalacsony szintje azt követően alakult ki, hogy Oroszországot leválasztották a Swift-rendszerről. 

Vasárnap az orosz központi bank nyugalomra szólította fel a helyieket, mivel attól tartottak, hogy rohamosan veszik ki a pénzüket az ország bankjaiból. Az Európai Unió, az Egyesült Államok és szövetségeseik azon lépése, hogy számos orosz bankot elzárnak a Swift szolgáltatástól, az eddigi legkeményebb intézkedés, amelyet Moszkvával szemben az ukrajnai konfliktus miatt hoztak. Ráadásul befagyasztják az orosz központi bank eszközeit is, ami korlátozza az ország lehetőségét, hogy a tengerentúli tartalékaihoz jusson.

Az orosz rubel 30 százalékkal esett az amerikai dollárral szemben, miután az Európai Unió, az Egyesült Államok és szövetségeseik megállapodtak az Oroszországgal szembeni szankciókról. Ezek alapján több orosz bankot is kizárnak a nemzetközi pénzügyi tranzakciókhoz elengedhetetlen SWIFT rendszerből.

A BBC azt írja, vasárnap az orosz központi bank nyugalomra szólított fel, mivel attól tartanak, hogy a bankokat megrohanják az ügyfelek. Erre sor is került, a Reuters fotója szerint például Szentpéterváron kígyózó sorok álltak az ATM automaták előtt.

Hétfőn az Orosz Központi Bank úgy döntött, hogy 9,5 százalékról több mint a duplájára, 20 százalékra emeli a jegybanki alapkamatot, hogy fékezze az inflációt. Az intézkedéstől azt is várják, hogy megerősítse a nemzeti valutát, és a hitelek és betétek kamatai növekedését.

Azzal kapcsolatban ellentmondásos hírek jelentek meg, hogy a moszkvai tőzsdén elindul-e a kereskedés hétfőn, több időpont is megjelent a nyitást illetően. De ha meg is nyit a tőzsde, akkor is bizonyos piacokra korlátozzák a kereskedést. Ráadásul a CNN szerint a központi bank „ideiglenes tilalmat” vezetett be a külföldi jogi személyek és magánszemélyek eladási megbízásaira, vagyis a külföldiek nem szabadulhatnak részvényeiktől, orosz befektetéseiktől.

(Kiemelt képünk illusztráció: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.