Szakértő: még komolyabb áremelkedés várható a hatósági ár kivezetése után

A jegybank korábbi alelnöke szerint csak kommunikációs fogásnak jó az élelmiszerártstop. 

2022. január 16., 11:58

Szerző:

Ahogy arról már beszámoltunk, a szerdai kormányülésen született döntés arról, hogy hat alapvető élelmiszerek árát. A kormány a döntéssel az infláció soha nem látott mértékére reagált. 

 Az ATV Híradójának nyilatkozott a kérdésben Beke Károly elemző, aki az inflációval kapcsolatban megállapította: 

„Amit inflációnak nevezünk, az a fogyasztói árak változása, jellemzően ezt éves alapon, tehát év per év alapon szokták mérni. Van havi inflációs mutató is, de amit leggyakrabban emlegetünk, az az éves infláció: tehát, hogy az adott hónapban az előző év azonos hónapjához képest hogyan változott a termékek és szolgáltatások átlagos ára” 

Az elemző szerint a 3 százalék körüli pénzromlás még normálisnak tekinthető, 4-5 százalék felett azonban már magasnak. Magyarországon decemberben 7,4 százalékos volt az infláció. Az elemző azt is elmondta, hogy jelenleg nagyon kevés  olyan ország van, ahol az infláció mértéke 5 százalék alatt van.

 „Az egész világon van egy nyersanyagár-emelkedés: egy alapanyagár-emelkedés az építőiparban és az élelmiszerek esetében is látunk egy globális áremelkedést, de vannak olyan magyar hatások, amelyek erre csak ráerősítenek, ilyen például a forint gyengülése”

– tette hozzá Beke Károly, aki szerint az egyes élelmiszerek árának befagyasztása csupán átmenet megoldás és intézkedés,  mert az árstop kivezetése után elképzelhető, hogy a kereskedők ismét árat emelnek annak érdekében, hogy kompenzálják a kieső bevételeiket.

A jegybank volt alelnöke, Bodnár Zoltán szerint azonban az élelmiszerárstop nem több, mint kommunikációs fogás. Bodnár Zoltán úgy látja, hogy a magyar inflációt a kormány politikája és intézkedései is gerjesztik.

„Elsődlegesen az az elképesztő költségvetési költekezés, amit hosszú évek óta folytat a kormány, az erőltetett gazdasági növekedés, és ennek a jelei megmutatkoztak már a járványt megelőzően is, 2019 végén, mikor még híre-hamva nincs a járványnak, a magyar infláció már 4,9 százalék”

– nyilatkozta a jegybank korábbi alelnöke.

(Kiemelt kép: Varga Judit Facebook-oldala)