Ráfaragott, aki óriási kedvezménnyel vásárolt Qantas repülőjegyet

Egy hibából adódóan a Qantas 85 százalékos kedvezménnyel árulta az Egyesült Államokba oda-vissza szóló első osztályú repülőjegyeit.

2024. augusztus 27., 14:22

Szerző:

Normális esetben 28 ezer ausztrál dollárba (kb. 6,7 millió forintba) kerülnek a Qantas Ausztráliából az Egyesült Államokba oda-vissza szóló első osztályú repülőjegyei, egy kódolási hiba miatt azonban rövid ideig 3400 dollárért (kb. 800 ezer forintért), vagyis 85 százalékos kedvezménnyel lehetett megvenni ezeket – írja cikkében a hvg.hu. A lap szerint nagyjából 300 ember be is vásárolt az első osztályú jegyekből, mielőtt kijavították a hibát.

A Qantas az eset után egy közleményben azt írta, sajnos, ez most egy olyan eset volt, amikor a jegyár túl jó volt ahhoz, hogy igaz legyen. A légitársaság nem rombolta le teljesen az utasok álmait, ahelyett hogy törölte volna a jegyeket, pluszköltség nélkül átfoglalta azokat a business osztályra, ahol ezen a viszonylaton körülbelül 11 ezer ausztrál dollárba kerülnek a jegyek. Azok az utasok pedig, akik nem elégedettek ezzel a megoldással, teljes visszatérítést kaphatnak.

A hvg.hu cikkében felidézte, hogy a Qantasnak nemrég egy még kínosabb jegyértékesítési botránya volt: a légitársaság ellen azért indított eljárást az ausztrál hatóság, mert tízezrével adta el a jegyeket olyan járatokra, amelyeket az értékesítés időpontjában már töröltek. 

Nem csak a Qantas hibázik

Mindeközben Magyarországon a Wizz Air kapott gigantikus bírságot tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok tilalmának megsértése miatt. Ugyanis a Gazdasági és Versenyhivatal közölte, a Wizz Air a szakmai gondosság követelményét sértő kereskedelmi kommunikációt folytatott az automatikus utasfelvételi szolgáltatás lényeges jellemzőiről, illetve elhallgatta, hogy egyes szolgáltatási csomagjainak részét képező többletszolgáltatásokat külön-külön is megvásárolhatják a fogyasztók, ezzel a cég a drágább csomagok irányába terelte a fogyasztókat.

A légitársaság az eljárás során több vállalást is tett, azonban ezeket a versenytanács – azok kétséges megvalósíthatóságára, illetve a korábbi és jelenleg is folyamatban lévő eljárásokra is tekintettel – nem fogadta el. A vállalatnak így 307 milliós bírságot kell fizetnie.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Saeed KHAN / AFP)