A Lufthansa sztrájkja érinti a magyarországi járatokat is

A Lufthansa törölt járataira korábban jegyet váltó utasok ingyenes átfoglalásra jogosultak, vagy vonatra szállhatnak a repülőjegyekkel.

2024. február 6., 20:23

Szerző:

Figyelmeztető sztrájkot hirdetett a Verdi szakszervezet a Lufthansa földi kiszolgálását végzők körében február 7-én és 8-án, a német légitársaság járatainak csak 10-20 százaléka közlekedik szerdán, minden budapesti járatát is törölte – írta az airportal.hu. A Lufthansa tájékoztatása szerint a Verdi szakszervezet szerda hajnali 4-től csütörtök reggel 7 óra 10 percig Frankfurt, München, Hamburg, Berlin és Düsseldorf repülőterein, a földi kiszolgálók körében meghirdetett sztrájkja jelentős hatással lesz a menetrendre.

A társaság az érintett utasokat emailben vagy a mobilapplikációban értesítette. Egyúttal ingyenes átfoglalást tettek lehetővé, valamint a belföldi járatok esetében vonatjegyre beváltható utalványt ajánlottak. A törölt járatok utasait arra kéri a cég, hogy ne menjenek ki a repülőterekre, a sztrájk miatt az ügyfélszolgálati pultokban sem lesznek dolgozók.

A Budapest Airport járatinformációs rendszere szerint a Lufthansa törölte az összes Frankfurt, illetve München és Budapest közötti szerdai járatát. Mint írták, a munkabeszüntetés csütörtöki járatokat is érinthet. Amennyiben további változás áll be a menetrendben, újabb tájékoztatást adnak, de arra kérik az utasokat, további információért vegyék fel a kapcsolatot a légitársasággal.

A Eurowings stuttgarti és düsseldorfi járatait ezúttal nem érinti a sztrájk.

A munkabeszüntetés hátterében a Lufthansa, a Lufthansa Technik, a Lufthansa Cargo, a Lufthansa Technik Logistik Services, a Lufthansa Engineering and Operational Services és a csoport más vállalatainál dolgozó mintegy 25 ezer földi alkalmazottat érintő kollektív tárgyalások állnak. Az eddigi fordulók során a szakszervezet közlése szerint a munkáltató nem tett elfogadható ajánlatot. A következő tárgyalás február 12-én lesz.

Korábban a Lufthansa pilótái is sztrájkoltak

A vállalatnak 2022 őszén kellett szembenéznie az egyik legnagyobb munkabeszüntetéssel. A sztrájk miatt akkor a Lufthansa törölte szinte valamennyi járatát, amely két legfontosabb bázisáról, Frankfurtból és Münchenből indult volna. Csaknem 800 útvonalon szünetelt a forgalom, akkor is kimaradtak a Frankfurtból és Münchenből Budapestre közlekedő járatok is. A járattörlések 130 ezer utast érintenek a társaság tájékoztatása szerint. A Lufthansa pilótái azért sztrájkoltak, mert kevésnek érezték a cég 10-16%-os béremelési javaslatát, átlagosan háromszor ekkora mértékű, 35%-os béremelést követeltek. 

(Kiemelt kép: A Lufthansa és az Easyjet repülőgépei az BER Berlin Brandenburg Willy Brandt Repülőtér irányítótornya előtt, 2020. november 4-én. A repülőtér 2020. október 31-én kezdte meg működését, csaknem 11 éves késéssel a tervezetthez képest Fotó: Emmanuele Contini/NurPhoto)