Polgármesterek Parragh László adóötletéről: Agyrém, amit művel

Már előre félnek a kamarai elnök ötletétől a polgármesterek.

2021. szeptember 20., 12:00

Szerző:

Ellenzéki és fideszes polgármesterek is nyilatkozta a HVG-nek Parragh László azon felvetésével kapcsolatban, hogy a választások után a felére csökkentené az iparűzési adót. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a múlt héten jelentette be, hogy jövőre úgy segítenék a vállalkozásokat, hogy a felére csökkentik az iparűzési adót és állítása szerint „az önkormányzatok sem utasították el egyhangúan” a felvetést.

„A mai önkormányzati működés, a nagyvárosok üzemeltetése, a fejlesztések megvalósítása, az intézmények, közszolgáltatások fenntartása, a közösségi közlekedés finanszírozása, a helyi gazdaság támogatása is elképzelhetetlen iparűzési adó nélkül” – közölte a lappal Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere.

A budaörsi polgármester, Wittinghoff Tamás pedig így reagált Parragh felvetésére: „Agyrém, amit művel.”

Wittinhoffhoz hasonlóan Gémesi György, gödöllői polgármester, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke nem örült a bejelentésnek: „Bár a felvetés nem a kormányzat irányából jött, az ördög nem alszik. Azért bízunk benne, hogy nem fog erre sor kerülni.” Hozzátette: szerinte inkább a teljes adórendszer megreformálásáról kellene, hogy szóljon a diskurzus, mert csak elemeiben változtatni rajta nem vezet jóhoz.

A kis- és középvállalkozások számára a kormány 2021 elején csökkentette a helyi iparűzési adót ideiglenesen a felére a járványhelyzet miatt.

 

(Kiemelt kép: Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Fotó Máthé Zoltán / MTI)

16:32

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.