Oszkó Péter, majd három kijátszott söjtöri roma miatt dőlt be egy világhírű magyar betonmanufaktúra

A nemzetközileg elismert magyar vállalkozásból bukás lett, miután azt többek között egy zavaros múltú tőzsdei cég vett a szárnyai alá.

2021. szeptember 24., 10:26

Szerző:

Épp a Puskás Aréna nehezen kivitelezhető homlokzati elemeit gyártotta az akkor már nemzetközi szinten jegyzett magyar vállalkozás, az Ivanka, amelyet előbb Gattyán György, majd Oszkó Péter és egy zavaros múltú tőzsdei cég vett szárnyai alá. A startup inkubációból rövid időn belül csúnya bukás lett, amihez az is hozzájárulhatott, hogy az igazgatóságba olyan zalai építőmunkásokat ültettek, akik nem tudtak arról, hogy Budapesten mire használják az adataikat – írta 24.hu.

Az Ivanka Factory Zrt.-vel 2016-ban találkozhattunk először a magyar sajtóban, ugyanis néhány éve lelkes cikkek jelentek meg arról, hogy feltűnt egy olyan cég az építőipari palettán, amely megállja a helyét és terjeszkedni is képes a nemzetközi piacokon.  A cég viszont 2020 tavaszára felszámolás alá került. Az Ivanka akkoriban Oszkó Péter luxemburgi vállalkozásának, az OXO Portfolio Management S. a. r. l.-nak a résztulajdonában volt, ahova Gattyán György csoportjától, a Docler Holdingtól került. Gattyán évekkel korábban intézményi befektetőként szállt be az Ivankába, azonban 2018-ra úgy döntött, leépíti a befektetési portfóliót, így a céget néhány másik vállalkozással együtt, csomagban átpasszolta a volt pénzügyminiszternek. 

Oszkó luxemburgi cégéről hangzatos megfogalmazások jelentek meg a sajtóban, azt állítva, hogy „startup inkubációs és kockázati tőkebefektető társaságként” vette szárnya alá többek között Ivanka Factory-t, viszont céljait nem tudta valóra váltani, ezért továbbadta a menedzsmentjogokat egy zavaros előéletű tőzsdei cégnek, a SET Group Nyrt.-nek. A már SET Group néven futó cég igazgatói székébe 2018-ban Orbók Ádám került. A SET Group és az OXO-csoport 2019 júliusában jelentette be, hogy stratégiai együttműködési megállapodást kötöttek, egy hét múlva pedig Oszkó Péter az Ivanka Factory irányítását is átadta.

Az Ivanka alapítói szerint Gattyán György a bizalmukkal visszaélve játszotta át Oszkó kezére a céget, ehhez pedig nehezen átlátható jogi megoldást választott, amivel kiiktatták az alapítók elővásárlási jogát a cégből. Az Ivanka Factory alapítói a hatóságok előtt is elmondták, hogy 2018-tól már egyre kisebb hatásuk volt arra, hogy mi történik a cégben. A befektetői oldal jogosultsága volt az operatív vezetés intézése, és ők delegálhatták az igazgatótanács tagjainak többségét is. Az OXO a stratégiai megállapodásban biztosította, hogy az öt igazgatótanácsi tagból hármat a SET jelölhessen. A SET a megállapodásban leszögezte, hogy rendelkezik a megfelelő számú és szakértelmű munkaerővel, ehhez képest végül három Zala megyei, alkalmi munkából élő roma férfit jelöltek igazgatónak, akiknek fogalmuk sem volt arról, hogy egy milliárdos forgalmú cég vezetői lettek.

A Söjtör külterületén élő roma férfiak 10-10 ezer forintért cserébe írtak alá egy papírt, azzal az ígérettel, hogy egy építkezéshez kell majd a segítségük. Az Ivanka bedőléséért mind Oszkó, mind az Orbók Ádám vezette SET Group az alapítókra hárította a felelősséget. A volt pénzügyminiszter szerint az OXO-csoport jelentős erőfeszítéseket tett a működés rendezésére és konszolidálására, jóllehet a céggel kapcsolatban már a kezdetektől számos fenntartása volt.

(Kiemelt képünk illusztráció. Oszkó Péter, a PortfoLion Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója beszél a Budapesti Gazdasági Fórumon a Sofitel Hotelben 2013. október 17-én. Fotó: Kovács Attila / MTI)

 

 

2021. október 18., 17:52

A szolgáltató Standard csomagjának ára kilenc százalékkal emelkedett.