Összezuhant a forint Nagy Márton bejelentésére

Erősödött kissé a forint szerda reggelre, de továbbra is háromhavi mélypont közelében mozog.

2024. január 24., 07:42

Szerző:

Háromhavi mélyponton a forint, miután Nagy Márton minisztériuma belengetett egy fontos változást a hiteleknél – írt a Telex. Az esésben az élénkülő magyar jegybanki kamatvágási várakozások mellett valóban szerepe lehet annak is, hogy amint a Portfolio megírta: a kormány a vállalati és lakossági hitelek referenciakamatában változtatást mérlegel, amire már tegnap gyorsan reagált az S&P hitelminősítő. Emellett az is hozzájárulhatott a forint eséséhez, hogy az ukrajnai támogatási program körül is komoly feszültségek húzódnak, amelyek akár a Magyarországgal szembeni 7-es cikk szerinti jogállamisági eljárásban a továbblépéshez is elvezethetnek.

Az eurót szerda reggel hét órakor 386,04 forinton jegyezték az előző esti 386,34 forint után, a dollár jegyzése 355,44 forintra csökkent 356,84 forintról, a svájci franké pedig 409,04 forintra 409,18-ról.

Az év eleje óta a forint az euróval és a dollárral szemben gyengült, 0,7 százalékkal az euró és 2,3 százalékkal a dollár ellenében, 0,8 százalékkal áll erősebben ugyanakkor a svájci frankkal szemben.

(Kiemelt kép: Nagy Márton, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium minisztere. Fotó: Századvég Konjunktúrakutató, Facebook)