Milliókat nyerhetünk az új nyugdíjtrükkel

Díjmentesen lehet nyugdíj-előtakarékossági számlát nyitni a Magyar Államkincstárnál, amely befizetésarányos adójóváírást tesz lehetővé, és 10 év alatt 3 százalékpontos éves hozammal kecsegtet.

2024. február 7., 10:58

Szerző:

Nagyot robbant a hír pénteken, miszerint ingyenes nyugdíj-előtakarékossági számlát (NYESZ) nyit a Magyar Államkincstár, amely, mint ismert, 20%-os befizetésarányos adójóváírás igénybevételére jogosít fel évente legfeljebb 100 ezer forint összegben. Két szempontból lehet a lépésnek hozzáadott értéke a befektetők számára: 1. más szolgáltatókkal ellentétben a kincstár díjmentes NYESZ-t kínál, 2. a legalább tízéves időtávban gondolkodó állampapír-befektetők jelentősen, akár 3 százalékponttal emelhetik meg ezzel várható éves hozamukat. A Portfolio számításai szerint húsz év alatt akár 3 millió forinttal többet kereshet az, aki az új NYESZ-en takarékoskodik, mint ha azon kívül vásárol állampapírt a kincstárnál.

Mit adhat az új nyugdíjtrükk?

Változások az eddigiekhez képest:

  • az első díjmentes NYESZ: ahogy a normál állampapír-tranzakciók után, a Magyar Államkincstár a NYESZ-en végrehajtott tranzakciók után sem számít fel díjakat, ezzel szemben sok más szolgáltatónál 1. a jóváírt éves átlagos állomány 1%-ának megfelelő összegű, legalább 2000 forint számlavezetési díjat kell fizetni (több helyen fix számlavezetési, illetve külön állományi díjjal találkozhatunk), továbbá 2. az értékpapír- illetve letéti számla szokásos ügyleti költségeivel megegyező, értékpapírtól függő, jellemzően néhány tized százalékos tranzakciós költségekkel is számolni kell (kivéve az első befizetés alapján tett befektetést, amely mindenhol díjmentes),

  • adójóváírás = magasabb hozam: aki eddig is a Magyar Államkincstárnál vásárolt állampapírt, de nem vett igénybe utána adójóváírást, viszont fizet személyi jövedelemadót, az az ezután érvényesíthető 20%-os adójóváírás révén magasabb hozamot érhet el,

  • sokak számára hátrány és ellenérv lehet persze az, hogy a kincstárnál kizárólag állampapír vásárolható a NYESZ-re.


Egyszerre egy csak egy adókedvezményre jogosító nyugdíj-előtakarékossági számlája (NYESZ-R) lehet valakinek egyetlen szolgáltatónál, de lehetőség van a számlák áttranszferálására. Ha a díjmentes szolgáltatás igénybevétele érdekében a kincstárhoz transzferálná át a számláját, akkor ezt gyors körképünk alapján a piaci szolgáltatóknál értékpapír(sorozat)onként jellemzően néhány ezer forintos díjjal tudja megtenni.

Akár 100 ezer forint adó-visszatérítés is járhat a nyugdíj-előtakarékossággal


Az előtakarékoskodónak a számlanyitást megelőzően 5.000 forint befizetést kell teljesítenie a fő értékpapírszámlájára. A befizetés után a nyugdíj-előtakarékossági számla Ügyfélkapun keresztül nyitható meg, ezt követően a Webkincstáron és Mobilkincstáron keresztül is intézheti megtakarításait az ügyfél. Aki ilyen módon takarékoskodik, személyi jövedelemadó-visszatérítésre is jogosult lesz, amelynek mértéke az adóévben teljesített befizetéseinek 20%-a, de maximum 100.000,-Ft. Az adó-visszatérítést a NAV a nyugdíj-előtakarékossági számlára utalja, ahol az összeg további állampapír-vásárlásra lesz használható. A NYESZ-t bárkinek érdemes lesz nyitni, aki ki tudja használni a 20%-os adó-visszatérítést és 10 évig a számlán tudja hagyni a megtakarítását.

Mint írják: ha többféle nyugdíj-megtakarítása is van egy ügyfélnek (tehát például Nyugdíjbiztosítás és NYESZ, vagy Önkéntes Nyugdíjpénztár és NYESZ), akkor a maximálisan visszaigényelhető összeg ezen nyugdíjcélú megtakarításokra összesen évi 280.000 Ft. A kincstári NYESZ-re valamennyi lakossági ügyfél által vásárolható forint alapú állampapír megvásárolható. A NYESZ-en a befektetés folyamatosan gyarapítható, a befizetések gyakoriságát az ügyfél dönti el.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)