Nyugdíj: ezután az összes tételt kiszámolják helyettünk

Évente egyszer kérelmet lehet benyújtani, amelyben kérhetjük, hogy kiszámolják, mely éveink tartoznak bele a nyugdíjba.

2024. május 17., 11:47

Szerző:

Sok fiatalt még nem foglalkoztat, de van egy lehetőség, ahol segítenek kiszámolni, hány olyan évünk van, ami beleszámít ebbe. És érdemes arra is felhívni a figyelmet, hogy elrajtolt a Nyugdíj-előtakarékossági számla. A Magyar Államkincstár a napokban ezt külön részletezte az Index megkeresésére.

Bár a fiatalabb korosztály ritkán gondol arra, hány évük van még a nyugdíjig, ahhoz azonban, hogy pontosan tudjanak tervezni, fontos tudniuk, mikor is jön el a nyugdíjba vonulás időpontja – írta a Dívány.

Ha pontosan tudni szeretnénk, mikortól mehetünk nyugdíjba, fontos ismerni a ledolgozott évek számát, ugyanakkor ennek kiszámítása nem olyan egyszerű. Ugyanakkor évente egyszer van olyan lehetőség, ahol kiszámolják nekünk, ráadásul ingyen.

Érdemes kiemelni, a hivatalból történő adategyeztetés a társadalombiztosítási szerv nyilvántartásában szereplő szolgálati idejének egyeztetése az érintett személyekkel a nyugdíjkorhatár betöltését három évvel megelőzően indul.

Nyugdíj-előtakarékossági számlát is nyithatunk

A Nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) szolgáltatása bő három hónappal ezelőtt, 2024. február 2-án indult el a Magyar Államkincstárnál (Kincstár), öngondoskodási céllal ösztönözve a befektetést forintalapú állampapírba. A Kincstárnál úgy összegeztek az Indexnek, hogy

  • a NYESZ-számlanyitási lehetőséggel a februári indulás óta április végéig már több mint 3000-en éltek, ebből bő 2500-an az Ügyfélkapun keresztül.
  • Ezen számlákon csaknem 1,2 milliárd forint állampapír-állományt tartanak nyilván.
  • Ugyanezen időszakban majd 20 ezer értékpapír nyilvántartási-számlát indítottak útjára, közülük kis híján 10 ezret ugyancsak az Ügyfélkapun át.A Kincstár összesen több mint 900 ezer ügyfél részére vezet számlát.
  • A központi költségvetési szervnél rávilágítottak, hogy a Kincstár állampapír-befektetési életútprogramot alakít ki, mellyel a gyermek születésétől kezdve (Babakötvény) egy egész életen át megfelelő kínálatot tud biztosítani ügyfelei részére az állampapír-forgalmazás területén.

A NYESZ bevezetésének célja elsősorban az öngondoskodás legbiztonságosabb módjának, vagyis az állampapírban történő megtakarítási lehetőségek szélesítése. Hangsúlyozták: a NYESZ révén a Kincstár úgy nyújt nyugdíjcélú öngondoskodási lehetőséget, hogy az egy már meglévő állami támogatásra, valamint a forgalomban lévő állampapírokra épít.

A Magyar Államkincstár szerint a hazai lakosság körében növekvő körültekintés tapasztalható a nyugdíjas évek anyagi kiszámíthatóságának megteremtése terén. Ez ösztönzi az embereket arra, hogy NYESZ-t, nyugdíjbiztosítást vagy önkéntes nyugdíjpénztári számlákat nyissanak. Ezen konstrukciók adókedvezményeket is biztosítanak, amelyek tovább növelik a vonzerejüket.

Számottevő előny, hogy a NYESZ egy államilag támogatott nyugdíj-megtakarítás, így igényelhető rá a nyugdíjcélú megtakarítások után járó 20 százalék személyijövedelemadó- (szja-) jóváírás. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ügyfél a nyugdíj-előtakarékossági számlájára tárgyévben teljesített befizetései összegének akár a 20 százalékát is visszaigényelheti az szja-ból.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: besnopile via Pixabay)

Áprilisban az ipari termelés volumene 6,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, míg munkanaphatástól megtisztítva 2,4 százalékkal elmaradt attól, a jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy ebben a hónapban hárommal több munkanap volt, mint 2023 áprilisában. Az akkumulátorgyártás visszaesése 23 százalékos - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.