Így zárta a hetet a magyar tőzsde

Mutatjuk a részleteket.

2022. május 1., 06:13

Szerző:

Növekvő forgalom mellett nőtt a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe a héten, a BUX 43 469,84 ponton zárt pénteken, 293,20 ponttal, 0,68 százalékkal magasabban mint egy hete.

A forgalom 71,2 milliárd forint volt az előző heti 55,71 milliárd forint után, de a vezető részvények a Richter kivételével gyengültek. Negatívan indult a hét, szerdán azonban emelkedni kezdett a hazai tőzsdeindex, a 44 ezer pontos szintet azonban így sem tudta meghaladni a hét végére.
Hétfőn és kedden a befektetők hangulatát negatívan befolyásolta az amerikai jegybank várható gyorsuló kamatemelése, az orosz-ukrán háború és a koronavírus-járvány terjedése Kínában. A hét első napján a BUX 2,08 százalékos csökkenéssel, a rá következő napon 1,02 százalékos csökkenéssel fejezte be a kereskedést.

Szerdán a nyitáskor még kissé negatív nemzetközi hangulat ellenére a nap végére emelkedni tudott a magyar piac. Az emelkedést az OTP és a Richter vezette:

az OTP-részvények ára 1,68 százalékkal, a Richter-papíroké 1,99 százalékkal nőtt.

Csütörtökön a BUX jelentősen emelkedett, felülteljesítette az európai és a tengerentúli indexeket. A teljesítmény mögött az Equilor elemzője szerint a magyar kormány azon bejelentése húzódhatott meg, hogy törekedni fog a megállapodásra az Európai Unióval. A BUX 1433,15 pontos, 3,40 százalékos emelkedéssel, 43 549,19 ponton zárt csütörtökön.

Pénteken reggel jól indult a kereskedés, ugyanakkor később elromlott a befektetők hangulata, az OTP-papírok eladói nyomás alá kerültek, feltehetőleg az orosz-ukrán háború okozta bizonytalanság miatt, piacbefolyásoló hírek ugyanis nem láttak napvilágot. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX végül 0,18 százalékos csökkenéssel zárta a hét utolsó napját.

A héten 275 ponttal, 4,00 százalékkal a Richter érte el a legnagyobb erősödést 9,3 milliárdos forgalom mellett, a papír 7150 forinton fejezte be a kereskedést pénteken. Az OTP ára csaknem 1 százalékkal csökkent 43,4 milliárd forintos forgalomban, a részvény pénteken 10 800 forinton zárt.
A Mol jegyzése a héten 2 százalékkal csökkent, a részvény 3058 forinton zárt pénteken, heti forgalma 16,0 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 0,13 százalékkal csökkent, 388,5 forinton zárta a hetet, forgalma 958,5 millió forint volt. A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 4 048,63 ponton zárt a héten, ami 42,87 ponttal, 1,05 százalékkal alacsonyabb az előző hetinél.

(Kiemelt kép: A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) felirata a Bank Center Irodaház falán a főváros V. kerületében, a Szabadság téren. Az épületegyüttesben, melyet Finta József Kossuth-díjas építész tervezett, többek között a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) és számos pénzintézet, vállakozások, valamint diplomáciai testületek képviseleteinek irodái kaptak helyet. Fotó:MTVA/Bizományosi: Róka László)

10:54

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon.