Nincs biztosítás a Sberbank magyarországi betéteinek 60 százalékára

Ennyi pénzt buknak az érintettek.

2022. március 24., 17:28

Szerző:

A portfolio.hu utánajárt, hogy 213 milliárd forintra, a betétösszegek 60 százalékára nem volt biztosítás a magyarországi Sberbanknál. Ugyanis 360 milliárd forint volt a magyarországi Sberbank betétállománya a végelszámolás kezdetén, azonban az Országos Betétbiztosítási Alap betétbiztosítása ebből csak 146,7 milliárd forintra vonatkozott. A biztosított betétek tulajdonosai május 3-áig élhetnek hitelezői igényükkel a végelszámolónál.

A végelszámolást végző PSFN Kft. elárulta: a végelszámolás megindulásakor a Sberbank teljes betétállománya közel 360 milliárd forintot tett ki a végelszámolás kezdetén, ebből a vállalati betétállomány valamivel több mint 250 milliárd a lakossági betétállomány pedig kevesebb mint 110 milliárd forint (55 ezer ügyfél)

Az OBA számaival összevetve mindez azt jelenti, hogy mintegy ezer vállalati ügyfél 188 milliárd forintjára és szintén közel ezer lakossági ügyfél 25 milliárd forintjára nem érvényes a kártalanítás.

(Kiemelt kép: A SBERBANK fiókja Újpesten, az Árpád út 56-ban. MTVA/Bizományosi: Róka László)

 

 

2022. június 27., 07:38

A dolgozók tanácstalanok, a gyár körül – amelynek indulásánál Áder János és Palkovics László is bábáskodott, és amely milliárdos állami és uniós támogatást is kapott – az OLAF mellett a magyar hatóságok is vizsgálódnak.