Nincs akadálya a december 24-i boltzárnak

A kezdeményező szakszervezet vezetője szerint nincs szükség törvénymódosításra ahhoz, hogy december 24-én zárva legyenek a boltok.

2023. november 13., 09:56

Szerző:

A kereskedelmi dolgozóknak nincs hosszú hétvégéjük, csak a húsvét és a karácsony az, amikor két napot egyfolytában otthon lehetnek. Pedig 24-én már nincs is nagy forgalom, az üzletek inkább csak presztízsből, üzletpolitikai szempontból nem engedhetik meg, hogy ha a konkurencia kinyit, ők zárva legyenek – mondta a december 24-i boltzárat kezdeményező szakszervezet vezetője, Bubenkó Csaba a Blikknek. Hozzátette: „régóta a kereskedelemben dolgozom, tudom, hogy ez a nap inkább ráfizetéses, mint nyereséges. Rossz a munkavállalónak is, hogy nem készülhet a családjával az ünnepre, akkor meg mi értelme van?”

Bubenkó Csaba korábban levelet írt Nagy Márton miniszternek, ő azt javasolta, terjesszék kérdést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma elé. Ebben a testületben tárgyalnak munkaügyi kérdésekben a kereskedők, a munkavállalók és a kormányzat képviselői például a minimálbérről is.

A boltok december 24-i bezárásához nem kell törvényt módosítani – mondta a szakszervezeti vezető. Az üzletek most is akkor nyitnak ki, amikor akarnak. Semmi nem akadályozza őket, hogy – saját belátásuk szerint – pihenőnapot biztosítsanak a munkavállalónak december 24-én. A Lidl már be is jelentette, hogy zárva lesznek az üzletek december 24-én.

 

(Kiemelt kép forrása: Pexels)

Egyszerűen nem tud hibázni Gaál Cecília, Rogán Antal volt felesége és Sarka Kata a közös vállalkozásában. Az elmúlt évek kiváló eredménye után 2023-ban brutálisan magas, 1,1 milliárd forint adózott eredménnyel zártak, és az üzletasszonyok 1 milliárd 56 millió forint osztalék kivételéről döntöttek.