Nemcsak a forint zuhant, a tőzsde is mínuszban zárt

Negatív hangulat uralkodott a Budapesti Értéktőzsdén. 

2022. augusztus 22., 18:27

Szerző:

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 285,11 pontos, 0,66 százalékos csökkenéssel, 42 705,36 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 9,6 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest. Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője közölte, hogy erőteljesen negatív hangulat uralkodott a nemzetközi tőzsdéken, és ez Magyarországon is meghatározta a kereskedést.

A dollárerősödés befolyásolta a kereskedést

 Az indexeket a dollárerősödés húzta lefelé, a befektetők félelmeit fokozta a földgáz árának további emelkedése - részletezte. A piac szerinte a Fed állásfoglalására vár a kamatpolitika várható folytatásáról.  Kiemelte azt a friss hírt, hogy a 4iG a magyar állam közreműködésével megvásárolja a Vodafone Magyarországot, a bejelentés hatására az informatikai társaság részvényei több mint tíz százalékkal emelkedtek, a cég papírjainak forgalma pedig a negyedik legnagyobb volt.

(Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)
    

16:32

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.