Nagyot kaszált a gyenge forinton az MNB

Csaknem 300 milliárd forintos eredménye keletkezett a jegybanknak a devizaárfolyam-változásból.

2021. május 31., 08:53

Szerző:

Csaknem 300 milliárd forintos eredménye keletkezett az MNB-nek a jegybank éves jelentése alapján – szúrta ki a Portfolio. Már az első félévben jelentős, több mint 200 milliárd forintos volt ez az eredmény, majd az év második felében lényegesen kisebb tételt realizáltak. A jelentős árfolyameredmény egyrészt a forint gyengülésének, másrészt az állam megnövekedett devizaigényének köszönhető. A tavalyinál magasabb árfolyameredményre 2014 óta nem volt példa.

A jegybank kamateredményének utóbbi években látott javulása megtört tavaly, főleg a második negyedévben. Ez elsősorban a forint kamateredmény romlásának volt köszönhető, ami az év második felében már minimális veszteséget mutatott.
 
Jelentősen romlott tavaly az MNB egyéb eredménye is, a 76,5 milliárd forintos veszteség 2014 óta a legmagasabb, akkor az alapítványok feltőkésítése miatt ugrott jelentős mínuszba ez a tétel. 
 
A jegybank működési költsége 2020-ban 48 milliárd forint volt, ami ugyan 2,5 százalékkal elmaradt a tervtől, viszont majdnem 15 százalékkal meghaladta a 2019-es szintet. A növekedés főleg az igazgatóság által jóváhagyott kommunikációs költségeknél jelentkezett a beszámoló szerint.
 
(Kiemelt kép: Pesti Hírlap archív)

A Nemzeti Korrupcióellenes Ügynökség felfüggeszti 5 görög hajózási vállalat – a Dynacom Tankers Management (DTM), a Delta Tankers LTD, a Thenamaris Ships Management Inc., a Minerva Marine, a TMC Tankers LTD – és a magyar OTP Bank státuszát a háború nemzetközi szponzorainak listáján. Cserébe elvárnak valamit.