35 évre viszi a MOL az állami kukaholdingot, ők kezelik a hulladékgazdálkodást is

Ők nyerték meg az állami hulladékgazdálkodásra kiírt koncessziós pályázatot. Nyertesként átveheti az állami NHSZ Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft.-t és az NHKV-t is, de piaci áron.

2022. július 22., 11:25

Szerző:

A többségben állami tulajdonban álló Mol Nyrt. nyerte meg az állami hulladékgazdálkodásra kiírt koncessziós tendert, közölte a Napi.hu. Ez azt jelenti, hogy a Mol átveheti a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft-t és az NHKV-t, amely cégekért piaci árat fizet, és a továbbiakban a magyar energetikai multicég kezelheti a hulladékgazdálkodást Magyarországon, a koncesszió szerint 35 évig.

A feladat továbbra is állami hatáskörben marad annyiban, hogy a Technológiai és Ipari Minisztérium szakpolitikai felügyeletet gyakorol majd a feladatkör fölött. A Mol a cégek vételárán felül évi 100 millió forint összegű koncessziós díjat is megfizet majd az államnak, a Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint pedig az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-t, az NHSZ Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft.-t a  koncessziós közbeszerzési eljárás ajánlatkérője által megbízott független értékbecslő szerint megállapított piaci áron és feltételek mellett megvásárolhatja a Mol Nyrt.

(Kiemelt kép: Illusztráció. Fotó: 168.hu)

16:32

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.